EU za letos povečala proračun za humanitarno pomoč

Evropska unija je za letos sprejela povečani proračun za humanitarno pomoč in se tako odzvala na povečane svetovne humanitarne potrebe zaradi posledic pandemije covida-19 in učinkov podnebnih sprememb. Letni humanitarni proračun za letos znaša 1,4 milijarde evrov, kar je več kot 60 odstotkov več od lanskega v višini 900 milijonov evrov.

 

Največ, 505 milijonov evrov, bo iz evropskega proračuna za humanitarno pomoč letos prejela Afrika. Sredstva bodo namenjena za pomoč tistim, ki jih je prizadela kriza na območju Čadskega jezera, ljudem, ki trpijo zaradi pomanjkanja hrane v Sahelu ter razseljenim zaradi oboroženih spopadov v Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in Afriškem rogu.

Skupno 385 milijonov evrov bo unija namenila za pomoč žrtvam sirske krize v Turčiji in na Bližnjem vzhodu ter za reševanje hude humanitarne krize v Jemnu.

S 180 milijoni evrov humanitarne pomoči bo unija pomagala najranljivejšim v Aziji in Latinski Ameriki, med drugim v Afganistanu, Bangladešu, Venezueli in Kolumbiji. 28 pa bo namenila za projekte v zvezi s krizami v Ukrajini, na Zahodnem Balkanu in na Kavkazu.

Preostanek letošnjega proračuna, 302 milijona evrov, bo namenjen za humanitarne zračne mostove, še nepredvidene krize ter za primere zaostrovanja obstoječih kriz.

“Humanitarne potrebe po svetu se večajo, zato potrebujemo ustrezen proračun,” je, kot so sporočili v Bruslju, poudaril evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Dodal je, da bo večji proračun Evropski uniji omogočil, da ohrani vodilno vlogo v svetu pri odzivanju na obstoječe in nove krize.

Izpostavil je, da gre pri humanitarni pomoči za reševanje življenj. Je pa opozoril, da je vrzel med finančnimi sredstvi, ki jih prispevajo donatorji, ter vse hitreje rastočimi potrebami v letošnjem letu vse večja. EU zato potrebuje več mednarodnih partnerjev, da bi zapolnila to vrzel. “Ne smemo pozabiti, da bomo samo z globalnim odzivom rešili globalna vprašanja, kot je boj proti pandemiji covida-19, ki vpliva na vse,”je še poudaril Lenarčič.

EU od leta 1992 zagotavlja humanitarno pomoč v več kot 110 državah, pri čemer vsako leto doseže milijone ljudi po vsem svetu. Pomoč EU se zagotavlja prek humanitarnih partnerskih organizacij, vključno z agencijami Združenih narodov, nevladnimi organizacijami in Rdečim križem.

Source
STA
Back to top button