EU pripravljena sprejeti sankcije proti odgovornim za vojaški udar v Mjanmaru

Zunanji ministri EU so danes najostreje obsodili vojaški udar v Mjanmaru in izrazili pripravljenost na sprejetje sankcij proti osebam, ki so neposredno odgovorne zanj. Pozvali so tudi k takojšnji odpravi izrednega stanja, vzpostavitvi legitimne civilne vlade in vzpostavitvi novoizvoljenega parlamenta.

“EU je pripravljena sprejeti omejevalne ukrepe, ki bodo ciljali neposredno odgovorne za vojaški udar in njihove gospodarske interese,” piše v sklepih, ki so jih danes sprejeli ministri.

Ob tem so vojaške oblasti ponovno pozvali, naj takoj in brezpogojno izpustijo predsednika Win Myinta, civilno voditeljico Aung San Suu Kyi in vse tiste, ki so jih pridržali ali prijeli v povezavi z udarom. Oblasti so pozvali k največji možni zadržanosti, vse strani pa, naj se vzdržijo nasilja.

V Mjanmaru danes potekajo množični protesti proti vojaški hunti, ki naj bi bili celo največji doslej. V več mestih po državi se je zbralo več deset tisoč ljudi in to kljub grožnjam vojske, da je pripravljena uporabiti tudi smrtonosno silo.

Protesti v državi potekajo, odkar je vojska 1. februarja po desetletju demokracije z udarom prevzela oblast in prijela civilno voditeljico Aung San Suu Kyi.

Source
STA
Back to top button