AktualnoEvropa

EU ni dosegla marčevskega cilja glede cepljenja ranljivih skupin

EU ni dosegla prvega cilja glede cepljenja proti covidu-19 – da bodo do konca marca cepili najmanj 80 odstotkov starejših od 80 let in zdravstvenih delavcev. Cilja ni dosegla nobena članica unije. V Bruslju vseeno ocenjujejo, da je drugi cilj – cepiti 70 odstotkov odraslih do konca poletja – še vedno uresničljiv.

Prvi odmerek cepiva je dobilo 60 odstotkov starejših od 80 let, oba odmerka pa 36,5 odstotka, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki kot referenčni datum navaja ponedeljek. Informacija temelji na podatkih 25 držav, tudi Slovenije. Med njimi sta sicer še nečlanici Islandija in Norveška.

Med članicami unije so z enim odmerkom največ starejših od 80 let cepili na Malti in na Irskem, in sicer več kot 90 odstotkov. Z obema odmerkoma pa so jih največ cepili na Malti (71 odstotkov) in na Danskem (52 odstotkov).

V Sloveniji so z enim odmerkom cepili 56 odstotkov starejših od 80 let, kar je torej manj od srednje vrednosti v omenjenih 25 državah, z obema pa 47,8 odstotka, kar je več od srednje vrednosti v teh državah.

Nekoliko boljše so številke v uniji, ko gre za cepljenje zdravstvenih delavcev. Z enim odmerkom so jih doslej cepili 62,9 odstotka, z obema pa skoraj polovico. Informacija sicer v tem primeru temelji le na podatkih 14 članic, med katerimi je tudi Slovenija. Referenčni datum je tudi v tem primeru ponedeljek.

Največ zdravstvenih delavcev so z obema odmerkoma cepili v Romuniji, kjer so skoraj dosegli cilj 80 odstotkov. Sledita Španija s 70 odstotki in Estonija s 64 odstotki. Slovenija je z 51 odstotki na sedmem mestu med 14 članicami, ki so poročale o podatkih.

V Estoniji, na Madžarskem in na Irskem so z enim odmerkom cepili že vse zdravstvene delavce. Slovenija je s 60 odstotki zdravstvenih delavcev, cepljenih z enim odmerkom, med omenjenimi 14 državami na devetem mestu, kažejo podatki ECDC.

V Evropski komisiji so ob informaciji, da ni marčevskega cilja dosegla nobena članica, danes vnovič opozorili, da je treba upoštevati zamik, ki se pojavlja pri obdelavi podatkov, saj da običajno traja nekaj dni, preden center pridobi najbolj sveže podatke.

Prav tako so v komisiji ob tem izpostavili, da so razlogi, zakaj članice niso dosegle cilja, različni, ter spomnili, da so nacionalne strategije cepljenja v rokah posamezne članice, ki mora zagotoviti spoštovanje ciljev.

EU je v prvem četrtletju tega leta prejela 107 milijonov odmerkov cepiv. V drugem pa računa na 360 milijonov. S tem je drugi ključni cilj, da se do konca poletja cepi 70 odstotkov odraslih v EU, uresničljiv, so prepričani v komisiji.

Po podatkih ECDC s ponedeljkom kot referenčnim datumom so v Evropskem gospodarskem prostoru, ki poleg članic unije vključuje še Islandijo, Lihtenštajn in Norveško, z enim odmerkom cepili 14,2 odstotka odraslih, z obema pa šest odstotkov. V Sloveniji pa 13,4 odstotka oziroma 6,5 odstotka.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button