Estonija dobila novo vlado pod vodstvom prve premierke

Estonija je danes dobila novo vlado, ki jo prvič vodi predsednica vlade, Kaja Kallas, vodja doslej opozicijske Reformne stranke. Nova vlada se je oblikovala po odstopu prejšnje vlade zaradi korupcijskega škandala.

 

Kallasova in člani njene vlade so prisegli dopoldne v parlamentu, pred tem pa jo je uradno imenovala predsednica države Kersti Kaljulaid. Ob tem je dejala, da je mogoče slabo spremeniti v dobro in da gre za pomembno priložnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nova premierka je dejala, da si bo njena vlada prizadevala za rast, spopad s pandemijo covida-19 pa je izpostavila kot glavno prioriteto vlade.

Nova vlada je prisegla, potem ko sta opozicijska Reformna stranka in vladna Stranka centra v ponedeljek sklenili koalicijski dogovor o oblikovanju vlade. V 101-članskem parlamentu ima podporo 59 poslancev. Obe stranki sta sicer glavni politični sili v državi od njene ponovne vzpostavitve samostojnosti leta 1991. Obe sta močni zagovornici EU in zveze Nato.

Do spremembe vlade je prišlo nekaj manj kot dva tedna po odstopu Jürija Ratasa 13. januarja, potem ko se je njegova Stranka centra znašla v preiskavi zaradi suma korupcije v zvezi z nepremičninskim podjetjem. Kallasova je mandatarka za sestavo vlade postala že naslednji dan, v ponedeljek pa so dokončali usklajevanje koalicijske pogodbe in jo podpisali.

Kallasova je prva premierka v zgodovini Estonije. 43-letna pravnica je odločna zagovornica EU, inovacij in razvoja digitalne tehnologije. V svoji karieri je že bila poslanka, pa tudi članica Evropskega parlamenta med letoma 2014 do 2018. Je sicer hči bivšega estonskega premierja Siima Kallasa, ki je bil tudi evropski komisar za promet.

V novi vladi je osem ministrov in šest ministric. Zunanja ministrica je Eva-Maria Liimets, Kalle Laanet obrambni minister, Keit Pentus-Rosimannus pa finančna ministrica, poroča dpa.

Source
STA
Back to top button