Ericsson lani kljub težavam na Kitajskem s skokom dobička

Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson je v lanskem letu vknjižil 23 milijard kron (2,2 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 30 odstotkov več kot v letu pred tem. Njegovi prihodki se medtem z 232,3 milijarde kron (22,2 milijarde evrov) niso bistveno spremenili. Poslovanje je bilo ugodno kljub slabšemu nastopu na Kitajskem.

 

 

V zadnjem četrtletju 2021 je dobiček švedskega podjetja v letni primerjavi poskočil za 41 odstotkov na 10,1 milijarde kron (964,5 milijona evrov), prodaja pa je porasla za tri odstotke na 71,3 milijarde kron (6,8 milijarde evrov), poročajo tuje tiskovne agencije. Analitiki pri Bloombergu so denimo pričakovali četrtletni dobiček v višini 7,1 milijarde kron (678,1 milijona evrov).

Drugi največji proizvajalec telekomunikacijske opreme na svetu se je sicer lani slabše odrezal na kitajskem trgu. Njegova prodaja je na celinski Kitajski v letu 2021 nazadovala za 7,7 milijarde kron (735 milijonov evrov).

To ne preseneča, saj je najmočnejši tekmec Ericssona na področju vzpostavljanja omrežja 5G po svetu kitajski velikan Huawei. Potem ko je Švedska temu kitajskemu podjetju skupaj z nekaterimi drugimi kitajskimi družbami zaradi varnostnih razlogov odrekla sodelovanje pri 5G, je Ericsson utrpel povračilne ukrepe Pekinga.

Ne glede na to švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme pričakuje, da bo uspel doseči vse dolgoročno zastavljene poslovne cilje.

Source
STA
Back to top button