Erdogan danes na obisku na Hrvaškem

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan bo danes na Hrvaškem končal tridnevno turnejo po Zahodnem Balkanu, v sklopu katere se je v torek in sredo mudil v Sarajevu in Beogradu. Sestal se bo s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem in premierjem Andrejem Plenkovićem.

 

Erdogan se bo v Zagrebu najprej sestal z Milanovićem in se nato z njim udeležil tudi odprtja džamije in islamskega kulturnega centra v Sisku, so sporočili iz urada hrvaškega predsednika.

Ob vrnitvi v Zagreb se bo srečal še s Plenkovićem, pozno popoldne pa bo nagovoril udeležence hrvaško-turškega gospodarskega foruma. Udeležbo na forumu je potrdilo 75 turških in okoli 160 hrvaških gospodarstvenikov.

Hrvaška in Turčija bosta v času Erdoganovega obiska sklenili več meddržavnih sporazumov, med njimi sporazum o zagotavljanju javnega reda in miru ter o sodelovanju na področju ravnanja ob katastrofah in v kriznih razmerah.

Ena od tem pogovorov Erdogana s hrvaškim političnim vrhom bo tudi reševanje politične krize v Bosni in Hercegovini, kar je turški predsednik potrdil že med obiskom v Sarajevu.

Erdogana na turneji po Zahodnem Balkanu spremljajo žena Emine Erdogan ter številni ministri kot tudi več deset drugih visokih uradnikov, poslovnežev in predstavnikov vladajoče turške stranke AKP.

V Zagrebu bodo v času njegovega obiska veljali poostreni varnostni ukrepi, med njimi tudi posebna prometna ureditev, je sporočila hrvaška policija. Začasno bodo blokirali nekatera območja v središču mesta in zaprli več cest, oviran pa bo tudi promet v smeri Siska in proti zagrebškemu letališču.

Erdogan je Hrvaško nazadnje obiskal leta 2016, ko se je prav tako sestal s hrvaškim političnim vrhom in se udeležil hrvaško-turškega gospodarskega foruma.

Source
STA
Back to top button