EPP podprl spremembe poslovnika, ki lahko vodijo v izključitev Orbanovega Fidesza

Politična skupina EPP je danes z veliko večino podprla spremembe poslovnika, ki naj bi vodile v izključitev ali zamrznitev pravic članov Fidesza, stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana. Vprašanje je, ali bo Fidesz sedaj sam izstopil iz EPP, kot je napovedal Orban, ali bo sledilo glasovanje o njegovi izključitvi oziroma zamrznitvi pravic.

V politični skupini desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), ki ima 187 članov, so spremembe poslovnika potrdili s 148 glasovi za, 28 jih je bilo proti, štirje so bili pa vzdržani. Oddanih je bilo torej 180 glasovnic.

Za potrditev sprememb je bila potrebna dvotretjinska večina oddanih glasov, pri čemer se je morala glasovanja udeležiti najmanj polovica evropskih poslancev iz politične skupine EPP.

Glasovanje o izključitvi ali zamrznitvi pravic Fidesza danes ni predvideno. Izpeljali naj bi ga nekoliko pozneje. Izključitev ali zamrznitev pravic lahko predlaga predsedstvo ali najmanj 15 odstotkov članov iz najmanj štirih delegacij.

Orban je sicer napovedal, da bo Fidesz v primeru spremembe poslovnika sam izstopil. Madžarski spletni portal Origo, ki je blizu Orbanovi vladi, danes poroča, da se bo to dejansko zgodilo.

Spremembe poslovnika natančneje opredeljujejo vrednote, ki jih morajo spoštovati člani skupine, in omogočajo izključitev ali zamrznitev pravic vseh 12 članov Fidesza v EPP, ne le posameznega člana.

Desnosredinska stranka EPP, najvplivnejša evropska politična družina, je sicer marca 2019 zamrznila članstvo Fidesza, a njegovi evropski poslanci so še naprej delovali kot del politične skupine EPP v Evropskem parlamentu.

Po več letih razprav v EPP o tem, kaj storiti z Orbanom, ki se sooča z očitki glede kršenja temeljnih evropskih vrednot, načel in pravil, so bile povod za premik besede evropskega poslanca iz Fidesza Tamasa Deutscha, ki je lani novembra izjave vodje skupine EPP Manfreda Webra primerjal s slogani gestapa.

Source
STA
Back to top button