ECDC tudi v osveženih priporočilih ocenjuje, da uporaba medicinskih mask za širšo javnost ni potrebna

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes objavil osvežena priporočila o uporabi zaščitnih mask v širši javnosti. Glede na razpoložljiva znanstvena dognanja ni mogoče podati priporočila, ali je za širšo javnost bolj zaželena uporaba medicinske ali nemedicinske maske, ugotavljajo v ECDC.

Vloga mask pri nadzorovanju in preprečevanju covida-19 ostaja stvar razprave. Pred covidom se je večina študij o učinkovitosti mask kot zaščitnega ukrepa v javnosti nanašala na gripo in je prispevala malo dokazov v podporo uporabi mask, so zapisali v ECDC.

Medicinske maske imajo po navedbah ECDC majhen do zmeren zaščitni učinek, a za temeljito oceno pomembnosti uporabe medicinskih mask v pandemiji novega koronavirusa so potrebne dodatne študije. Dokazov o učinkovitosti nemedicinskih mask, vizirjev in filtrirnih dihalnih mask v širši javnosti je malo in niso zanesljivi.

Čeprav so dokazi v povezavi z uporabo medicinskih mask v širši javnosti za preprečevanje covida omejeni, je zaščitne maske treba obravnavati kot del prizadevanj za nadzor pandemije, izpostavljajo v ECDC.

Nošenje medicinskih ali nemedicinskih mask se priporoča v zaprtih javnih prostorih, ukrep pa se lahko uporabi tudi na natrpanih zunanjih površinah. Za ranljive ljudi, na primer starejše in osebe z drugimi boleznimi, se v teh primerih priporoča uporaba medicinskih mask.

Uporaba medicinskih mask se priporoča tudi v gospodinjstvih za osebe, ki imajo simptome covida-19, za osebe s potrjeno okužbo in za njihove sostanovalce.

Za širšo javnost pa glede na razpoložljiva znanstvena dognanja ni mogoče podati priporočila, ali je bolj zaželena uporaba medicinske ali nemedicinske maske, navaja ECDC v poročilu, objavljenem na svojih spletnih straneh.

Zelo omejena znanstvena dognanja glede uporabe filtrirnih dihalnih mask v širši javnosti ne podpirajo njihove obvezne uporabe namesto drugih vrst mask, navajajo v ECDC. Ob tem opozarjajo na težave pri zagotavljanju ustrezne uporabe teh mask in morebitne obratne učinke.

V ECDC znova izpostavljajo tudi, da mora biti uporaba zaščitnih mask dopolnilo k vsem preostalim preventivnim ukrepom, kot so ohranjanje fizične razdalje, delo od doma ter higiena rok in kašlja.

V Evropski komisiji so v začetku meseca dejali, da se pri vprašanju glede potrebe po nošnji zaščitnih mask FFP2 sklicujejo na mnenje ECDC, da na podlagi dosedanjih dognanj širši javnosti ni treba priporočati nošnje teh mask. ECDC sedaj ob prvi osvežitvi priporočil, ki so jih podali aprila lani, ohranja to mnenje.

V nekaterih članicah EU, na primer v Avstriji, so maske FFP2 v določenih okoliščinah obvezne.

Source
STA
Back to top button