AktualnoEvropaGospodarstvo

ECB kljub visoki inflaciji predvidoma brez sprememb denarne politike

Svet Evropske centralne banke (ECB) na današnjem zasedanju predvidoma ne bo posegal v pandemični program nakupovanja obveznic. Odločanje bo verjetno pustil za decembrsko sejo, ko bodo znane tudi nove napovedi gibanja gospodarske rasti in inflacije. Slednja je bila septembra na 13-letnem vrhu.

Neto nakupe vrednostnih papirjev v okviru programa ob pandemiji (PEPP) v skupnem obsegu 1850 milijard evrov naj bi ECB izvajala še vsaj do konca marca prihodnje leto. Je pa na septembrski seji svet ob tem ugotavljal, da je mogoče ugodne pogoje financiranja ohranjati z nekoliko manjšim obsegom neto nakupov.

Po ocenah strokovnjakov na tokratni seji sicer še ne gre pričakovati konkretnejših odločitev. Te naj bi člani sveta odložili do decembra, ko bodo znane nove gospodarske in inflacijske napovedi ECB.

Finančni trgi bodo vseeno nestrpno pričakovali kakršne koli namige, povezane z inflacijo in posledično gibanjem obrestih mer in obsegom stimulativnega programa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Cene v območju z evrom so septembra na letni ravni porasle za 3,4 odstotka, kar je najvišja raven zadnjih 13 let.

Člani sveta ECB so sicer na septembrskem zasedanju še vztrajali, da je trenuten porast stopnje inflacije v območju z evrom v veliki meri posledica začasnih vplivov, ki bodo srednjeročno izzveneli. Predsednica ECB Christine Lagarde je pred mesecem dni menila, da se ECB na aktualne razmere ne sme odzvati pretirano.

ECB bo predvidoma ena zadnjih pomembnejših centralnih bank po svetu, ki bo po pandemiji covida-19 dvignila obrestne mere. Strokovnjaki ugibajo, da bi se to lahko zgodilo šele proti koncu leta 2023 ali leta 2024.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button