AktualnoEvropaGospodarstvo

ECB brez sprememb obrestnih mer

Svet Evropske centralne banke (ECB) na današnjem zasedanju ni spremenil obrestnih mer, ključna obrestna mera tako ostaja na rekordno nizkih nič odstotkih. Obrestne mere namerava ohraniti na sedanji ali nižji ravni, dokler inflacija v daljšem obdobju ne bo dosegla ciljnih dveh odstotkov. Ohranja tudi programe odkupovanja vrednostnih papirjev.

Obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja ostaja pri 0,00 odstotka, obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita pa pri 0,25 in -0,50 odstotka, je po seji sveta objavila ECB.

Napovedala je, da bodo obrestne mere na sedanji ali nižji ravni ohranila, dokler se inflacija na srednji rok ne bo ustalila pri ciljnih dveh odstotkih, vključno z morebitnim “prehodnim obdobjem”, v katerem bi bila inflacija znatno na ciljno. ECB je nedavno inflacijski cilj zvišala z inflacije blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma, na inflacijo v višini dveh odstotkov.

ECB tudi ohranja izredni program nakupov vrednostnih papirjev ob pandemiji (PEPP) v skupnem obsegu 1850 milijard evrov, ki ga bo izvajala vsaj do konca marca 2022 in, v vsakem primeru, dokler ne bo ocenila, da je koronavirusna kriza končana. Ostala je pri oceni s prejšnjega zasedanja, da se bodo nakupi v tretjem četrtletju še naprej izvajali v bistveno večjem obsegu kot v prvih mesecih leta.

Prav tako se bodo nadaljevali neto nakupi v okviru programa nakupa vrednostnih papirjev (APP) na mesečni ravni 20 milijard evrov, in sicer dokler bo to potrebno za utrditev učinka nizkih obrestnih mer. Program namerava končati, tik preden bo začela dvigovati obrestne mere.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button