Dunaj uvaja enotno tarifo za taksije

V avstrijski prestolnici uvajajo enoten sistem tarif za taksije in najeta vozila, ki vključuje startnino, kilometrino in čakalni čas. Enotna tarifa bo veljala tudi za platforme, kot je Uber. Poleg tega v mestu načrtujejo, da bo od leta 2025 na novo mogoče registrirati samo še električne taksije.

Enotna tarifa za taksije, ki vozijo po Dunaju, naj bi bila transparentna in prijaznejša do strank, so prepričani v avstrijski prestolnici. Dnevna startnina bo tako znašala 3,40 evra, nočna pa 3,80 evra.

Kilometrina do petih kilometrov vožnje stane 0,80 evra na kilometer, za daljše vožnje pa 0,50 evra na prevožen kilometer. Za čakalni čas bodo taksisti lahko svojim strankam zaračunali pol evra na minuto. Pri vnaprej naročenih vožnjah pa je mogoče ceno dvigniti ali spustiti za 20 odstotkov, so spremembe strnili v predstavništvu mesta Dunaj v Ljubljani.

Po enem letu bodo socialni partnerji preučili, ali tarifni model deluje. Predvsem bodo preverili vpliv na okolje ter ali model preprečuje plačni in socialni damping.

“Za sodobno mesto, kot je Dunaj, je pomembno, da se mobilnost optimizira v skladu s potrebami našega prebivalstva in mednarodnih gostov. S tem korakom izboljšujemo ponudbo mobilnosti na Dunaju in tudi promoviramo mesto kot poslovno in turistično lokacijo,” je uvedbo enotne tarife pospremil mestni minister za gospodarstvo Peter Hanke.

Source
STA
Back to top button