Drugi krog regionalnih volitev v Franciji nov udarec za Macrona in le Penovo

Drugi krog regionalnih volitev v Franciji, ki ga je znova zaznamovala rekordno nizka volilna udeležba, je tako za skrajno desni Nacionalni zbor Marine le Pen kot tudi za stranko Naprej republika predsednika Emmanuela Macrona pomenil hud udarec. Volitve nakazujejo veliko vrnitev desnih Republikancev, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nacionalni zbor Marine le Pen je po projekcijah vzporednih volitev, ki jih je izvajal inštitut Ifop-Fiducial, osvojil komaj 20,5 odstotka glasov in ni uspel osvojiti niti ene regije, čeprav so predvolilne napovedi nakazovale njihov vzpon, poroča Ansa. Stranka le Penove ni uspela osvojiti niti regije Provansa-Alpe-Azurna obala, ki je bil glavni cilj stranke na tokratnih volitvah.

A hud poraz je doživela tudi Macronova sredinska Naprej republika, ki je zbrala komaj sedem odstotkov glasov. To po pisanju Anse potrjuje skromno podporo, ki jo ima stranka na nacionalni ravni. Naprej republika ni uspela osvojiti nobene regije. Gabriel Attal, tiskovni predstavnik Macronove vlade je o poročanju nemške tiskovne agencije dpa izide označil za razočaranje.

Leto dni pred predsedniškimi volitvami tako izidi vzporednih volitev drugega kroga regionalnih volitev v Franciji nakazujejo naraščanje moči desnih Republikancev ter socialistične stranke. A analitiki tudi svarijo pred prehitrim sklepanjem v to smer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih Ifop-Fiducial je bila tudi v drugem krogu tokratnih regionalnih volitev volilna udeležba okoli 33-odstotna.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button