EUAktualnoEvropa

Diplomatski viri v EU: Spreminjanje meja na Balkanu ni dobra ideja, to bi odprlo Pandorino skrinjico

V Bruslju še naprej zatrjujejo, da neuradnega dokumenta o mejah na Zahodnem Balkanu, ki naj bi ga po poročanju medijev premier Janez Janša posredoval predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, niso videli. So pa visoki diplomatski viri v EU danes izpostavili, da spreminjanje meja v regiji “ni dobra ideja, saj bi to odprlo Pandorino skrinjico”.

Tudi danes je več virov v Bruslju zatrdilo, da neuradnega diplomatskega dokumenta oziroma non-paperja o spreminjanju meja v regiji, o katerem poročajo mediji, niso videli, in dodalo, da ga tako ne morejo komentirati.

V Evropski komisiji so v torek povedali, da niso seznanjeni z domnevnim neuradnim dokumentom o mejah na Zahodnem Balkanu. V povezavi z domnevno vsebino dokumenta pa so v komisiji izpostavili, da je stališče EU o mejah v regiji jasno – ničesar ni treba spreminjati.

V Michelovi tiskovni službi so na vprašanja, ali oziroma kdaj so dokument prejeli in kako komentirajo njegovo vsebino, doslej povedali le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi.

Plaz ugibanj o obstoju tega dokumenta se je sprožil v začetku tedna, ko je portal politicki.ba poročal, da je Janša Michelu v februarju ali marcu izročil dokument, v katerem naj bi kot temo slovenskega predsedovanja Svetu EU navedel spremembo meja na Zahodnem Balkanu oziroma “dokončanje razpada Jugoslavije”.

Janša je o tem dejal, da je Michela nazadnje srečal lani in da bi mu tako težko februarja ali marca letos kar koli predal. Izpostavil je, da Slovenija “resno išče rešitve za razvoj regije in perspektivo EU za države Zahodnega Balkana”.

Spletni portal Necenzurirano pa je danes objavil neuradni diplomatski dokument o preoblikovanju meja na Zahodnem Balkanu. Kdo ga je spisal, ni razvidno, del vsebine pa naj bi po informacijah portala nastal v Budimpešti.

Avtorji dokumenta med drugim kot rešitev predlagajo združitev Kosova in Albanije, češ da se na Kosovu želi 95 odstotkov prebivalstva združiti z matičnim albanskim narodom, položaj pa da je podoben v Albaniji. Srbski del Kosova bi glede na dokument po zgledu Južne Tirolske dobil poseben status.

Kot drugo rešitev pa dokument navaja združitev večine ozemlja Republike Srbske s Srbijo, češ da bi bilo tako “mogoče v pretežni meri rešiti srbsko nacionalno vprašanje”. V tem primeru da je Srbija pripravljena soglašati z združitvijo Kosova in Albanije.

Source
STA
Back to top button