AktualnoEvropaGospodarstvo

Deutsche Bank zvišala izplačilo bonusov

Največja nemška banka Deutsche Bank se je po tistem, ko je lani ustvarila prvi čisti dobiček po letu 2014, odločila za višja izplačila bonusov vodilnim in zaposlenim. Izplačila variabilnega dela dohodka so se zvišala za 29 odstotkov na 1,9 milijarde evrov, je danes objavila banka. ECB je banko po poročanju medijev sicer pozvala k nižjim izplačilom.

Banka, ki je lani ustvarila 113 milijonov evrov čistega dobička, bo upravi in številčnim drugim vodstvenim delavcem na najvišjih položajih izplačala bonus v višini njihovega enomesečnega dohodka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Plačila upravi, ki se je povečala z osmih na deset članov, se bodo s 36 milijonov evrov za leto 2019 povečala na 50 milijonov evrov.

Deutsche Bank je v letnem finančnem poročilu navedla, da je višja izplačila omogočilo “znatno izboljšano finančno poslovanje”, potrebna pa so, da bo banka lahko obdržala “največje talente”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški poslovni medij Bloomberg News in nemški časnik Handelsblatt sta pred današnjo objavo banke poročala, da je Evropska centralna banka (ECB) Deutsche Bank pozvala, naj zniža načrtovana izplačila. Deutsche Bank je po navedbah teh dveh medijev sprva načrtovala izplačila zaposlenim v višini okoli dve milijardi evrov. v letu 2019 so ti bonusi znašali 1,4 milijarde evrov, navaja AFP.

ECB, ki je zagnala obsežen stimulativni program za pomoč bankam in širšemu gospodarstvu območja z evrom v času krize s koronavirusom, je banke pozvala k “skrajni zmernosti” pri določanju variabilnega dela dohodka bankirjem. “V času globalne krize ne gre podcenjevati učinka variabilnega nagrajevanja na ugled,” je po navedbah AFP lani dejal vodja skupnega evropskega nadzora bank pri ECB Andrea Enria. ECB je banke tudi pozvala k okrepitvi kapitalske moči, da bi lahko prestale morebiten gospodarski pretres.

Deutsche Banke je lani ukinila skoraj 3000 delovnih mest s polnim delovnim časom in skupno zaposluje okoli 85.000 ljudi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button