Deutsche Bahn zavrača nadaljnje pogovore s sindikati

Nemški nacionalni železniški operater Deutsche Bahn je v torek zvečer zavrnil nadaljnja pogajanja glede plač s sindikatom EVG. Potem, ko je sindikat zavrnil njihovo najnovejšo ponudbo so nadaljnja pogajanja označili za “nesmiselna”, v družbi pa se bodo zdaj pogovorili o nadaljnjih korakih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Sindikat ni pripravljen popuščati in ne predlaga nobenih rešitev. Preprosto trmasto vztraja pri svojih prvotnih zahtevah,” je dejal direktor kadrovske službe pri Deutsche Bahn Martin Seiler.

Pri Deutsche Bahn so v torkovi izjavi za javnost zavrnili nadaljnja pogajanja. “Trenutno je to nesmiselno, saj se EVG ne premakne niti za milimeter,” je dejal Seiler.

V družbi zdaj nameravajo “celovito oceniti splošne razmere” in se pogovoriti o nadaljnjih ukrepih.

Sindikat železnic in prometa EVG zastopa 230.000 delavcev v približno 50 prevoznih podjetjih, od tega jih 180.000 dela za Deutsche Bahn. V sindikatu zahtevajo 12-odstotno zvišanje plač oz. povečanje za vsaj 650 evrov mesečno.

Sindikat EVG je v torek zvečer zavrnil nedavno ponudbo podjetja in pozvala delodajalce, naj se danes v Berlinu udeležijo nadaljnjih pogajanj.

“Bistvene točke naših zahtev še vedno niso izpolnjene,” je dejal sindikalni pogajalec Kristian Loroch. To, kar je trenutno na mizi, je po njegovih besedah “družbeno nepravično”.

Loroch je dejal, da so nadaljnja pogajanja v interesu podjetja, saj stavke ne bo, dokler bo sindikat sedel za pogajalsko mizo. Nadaljnje stavke ali celo glasovanje, ki bi lahko privedlo do stavke za nedoločen čas, torej niso izključeni, je dejal.

Združenje EVG je v sedanjem kolektivnem pogajalskem sporu že dvakrat stavkalo, zaradi česar je železniški promet v Nemčiji v veliki meri zastal.

Sredi maja bi se morala odviti nova dvodnevna stavka, a je sindikat stavko odpovedal, potem ko je na delovnem sodišču v Frankfurtu dosegel dogovor z železniškim prevoznikom o eni od spornih točk v pogajanjih, navaja dpa.

Source
STA
Back to top button