Delovati začela nova evropska agencija za azil

Z današnjim dnem je začela delovati nova Agencija Evropske unije za azil (EUAA), ki je nasledila Evropski podporni azilni urad (EASO). Nova agencija z okrepljenim mandatom bo omogočila boljšo operativno in tehnično podporo državam članicam ter s tem učinkovitejši azilni sistem. Agencijo bo še naprej vodila Slovenka Nina Gregori.

 

 

Namen agencije s sedežem na Malti je izboljšanje delovanja skupnega evropskega azilnega sistema z zagotavljanjem okrepljene operativne in tehnične pomoči državam članicam. Poleg tega naj bi prispevala k večji konvergenci pri ocenjevanju prošenj za mednarodno zaščito, piše na spletni strani Evropske komisije.

Za to bo na voljo stalna rezerva 500 strokovnjakov, vključno s tolmači, referenti in strokovnjaki za sprejem, ki bodo na prošnjo držav članic pripravljeni na napotitev v okviru podpornih skupin za azil.

Nova agencija bo na podlagi okrepljenega mandata omogočila tudi vzpostavitev zmogljivosti v državah izven EU za izboljšanje azilnih in sprejemnih sistemov ter za podporo shemam preselitve Evropske unije in držav članic.

V okviru agencije bodo v prihodnjih letih vzpostavili še poseben mehanizem za nadzor nad azilnimi postopki.

Upravno vodstvo agencije ostaja enako kot pri EASO. Izvršna direktorica bo tako še naprej Slovenka Nina Gregori. “To je ključen trenutek za azil in sprejemanje v EU. EUAA je edinstvena agencija z orodji in zmogljivostmi za podporo državam članicam in sami uniji, ki izboljšuje izvajanje edinega večnacionalnega azilnega sistema na svetu,” je Gregorijeva zapisala ob začetku delovanja nove agencije.

“To znova kaže, da EU lahko preseže politične izzive, in prepričana sem, da bo ta pomemben dosežek omogočil tudi napredek pri drugih delih reforme sistema azila in migracij,” je še dejala, so zapisali na spletni strani EUAA.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson pa je dejala, da je danes pomemben dan na področju migracijske politike EU tako na operativni kot simbolni ravni. “To je pomemben korak na poti ‘evropeizacije’ migracijske politike,” je zapisala v izjavi na spletni strani Evropske komisije.

Agencija bo za letos prejela 172 milijonov evropskih sredstev. Začela bo osem operacij v državah članicah, v katerih bo skupaj sodelovalo skoraj 2000 članov osebja.

Source
STA
Back to top button