Dele Nemčije prizadelo silovito neurje

Dele Nemčije je v torek zvečer prizadelo silovito neurje z obilnimi padavinami in močnim vetrom, ki je povzročilo precejšnjo škodo in začasno ohromilo železniški promet. Podobno kot že v ponedeljek zvečer sta bili med prizadetimi zvezni deželi Bavarska in Baden-Württemberg. O neurjih so poročali tudi iz Švice in vzhoda Francije.

Stuttgart je neurje s sunki vetra, ki so dosegali do 100 kilometrov na uro, prizadelo že v ponedeljek zvečer. Poplavljeni so bili številni predori podzemne železnice, zaradi česar je bil železniški promet delno ustavljen. Škodo je med drugim utrpela tudi streha opere, kamor je poleg tega vdrla voda in posledično so odpovedali eno od predstav.

V Baden-Württembergu so podobne vremenske razmere prizadele še več drugih mest, med drugim Reutlingen, kjer so se zvrstili številni klici na pomoč zaradi toče, in Altensteig, kjer je reka, ki je prestopila bregove, poplavila več ulic.

Več videoposnetkov, ki so zakrožili po nemških medijih, na območju Schwarzwalda prikazuje mini tornade in avtomobile, ki vozijo po več centimetrih vode.

Neurje je že v ponedeljek prizadelo tudi Bavarsko, Porenje-Pfalško in Severno Porenje-Vestfalijo, kjer so prav tako zaradi poplavljenih kleti morali velikokrat posredovati gasilci.

V torek zvečer se je neurje z obilnimi padavinami znova zgrnilo nad dele Nemčije in tako na Bavarskem kot v Baden-Württembergu so bile v večernih urah prekinjene številne železniške povezave. Iz bavarskega mesta Landshut poročajo o delno poplavljenih ulic in kleteh.

Samo v Frankfurtu v zvezni deželi Hessen so v dveh urah gasilci prejeli več kot 600 klicev. Voda je zalivala kleti in garaže ter podvoze. Vlaki in avtobusi so v več delih mesta začasno obstali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neurje je znova zajelo tudi Severno Porenje-Vestfalijo, od koder iz mesta Bochum poročajo, da je voda v kleteh segala do stropa.

Tudi dele Francije je že v ponedeljek prizadelo neurje. V departmaju Vogezi na severovzhodu države je ponekod padlo več deset centimetrov toče, zaradi česar so morali uporabiti celo snežne pluge. Francoski meteorološki urad je za ves severovzhod države izdal oranžno opozorilo.

Podobno vreme s točo je prizadelo tudi Švico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Source
STA
Back to top button