Danska v nadaljnje rahljanje protikoronskih ukrepov

Danska je danes napovedala rahljanje protikoronskih ukrepov, ki zadevajo nošenje zaščitnih mask, delovni čas barov in restavracij ter število gledalcev na tekmah evropskega nogometnega prvenstva. Po napovedih naj bi v državi do 1. oktobra sicer odpravili vse omejitve.

Danska poleg tega na isti datum načrtuje opustitev svojih covidnih potrdil, s katerimi Danci dokazujejo bodisi, da je njihov test na okužbo z novim koronavirusom negativen ali so imuni na virus, in jih sedaj potrebujejo za nekatere dejavnosti.

“Lahko bomo počeli vse, čemur smo se morali odpovedati, saj imamo zdaj epidemijo pod nadzorom,” je novinarjem danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal danski minister za zdravje Magnus Heunicke.

Na Danskem od 14. junija dalje ne bodo več obvezne zaščitne maske, razen v javnem potniškem prometu v času prometnih konic in za potnike, ki bodo stali. Po napovedih naj bi ta ukrep odpravili 1. septembra.

Bari in restavracije bodo od 11. junija lahko odprti do polnoči. Trenutno morajo zapreti vrata do 23. ure. Od 15. julija dalje bodo lahko odprti do 2. ure. Nočni klubi se bodo lahko odprli 1. septembra, a bodo morali obiskovalci do 1. oktobra ob vstopu pokazati covidno potrdilo.

Od 1. avgusta covidno potrdilo ne bo več obvezno za vstop v muzeje, kinodvorane in gledališča, od 1. septembra za bare in restavracije.

Na javnih prireditvah na Danskem bo od 14. junija lahko do 10.000 ljudi. Izjema bo veljala za štiri tekme letošnjega evropskega nogometnega prvenstva, ki bodo v Koebenhavnu, kjer bo lahko do 25.000 gledalcev. Prvotno je bilo predvidenih do 16.000 gledalcev. Danska nogometna zveza je zato že sporočila, da dovoljeno večje število gledalcev ne bo veljalo za prvo tekmo, ki bo v soboto, ko bo Danska igrala proti Finski.

Danska je epidemijo covida-19 relativno dobro prestala. Trenutno je v danskih bolnišnicah 122 covidnih bolnikov, kar je najmanj od oktobra lani. V državi z 5,8 milijona prebivalci je v celoti cepljenih 24,2 odstotka prebivalcev, 42,7 odstotka jih je prejelo prvi odmerek cepiva proti covidu-19.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button