Evropa

Črnogorska vlada po letu dni v globoki krizi

Prva črnogorska vlada brez stranke dolgoletnega predsednika vlade in države Mila Đukanovića je po dobrem letu v globoki krizi. Vodja najmanjše vladne stranke URA in podpredsednik vlade Dritan Abazović je v sredo v parlament vložil zahtevo za glasovanje o nezaupnici tehnokratski vladi Zdravka Krivokapića. Ta je nato predlagal zamenjavo Abazovića.

 

 

Pobudo za glasovanje o nezaupnici je podpisalo 31 poslancev vladne liste Črno na belem, v kateri je Državljansko gibanje URA, ter del poslancev Đukanovićeve opozicijske Demokratske stranke socialistov (DPS), kot tudi opozicijski poslanci Socialdemokratske stranke (SDP), Socialdemokratov (SD), strank manjšin ter Liberalne stranke (LP), poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pobudo so utemeljil s tem, da je treba ugotoviti, ali ima tehnokratska vlada še večinsko podporo v parlamentu.

Krivokapića so obtožili, da otežuje sodelovanje vlade s parlamentom, kot tudi neučinkovitosti vlade ter posledičnega nazadovanja reform in približevanja EU. Pričakovali so, da bo po izglasovani interpelaciji trem ministrom premier sam zahteval glasovanje o zaupnici vladi. Ker tega ni storil in ne morejo pristati na blokado procesov, želijo sedaj z glasovanjem o nezaupnici ugotoviti, ali ima zamisel o manjšinski vladi podporo v parlamentu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V skladu s postopki bi morali poslanci o pobudi glasovati do sredine februarja, nezaupnica pa bi bila izglasovana v primeru podpore najmanj 41 poslancev v 81-članskem parlamentu.

Abazović je ta korak napovedal že v ponedeljek, ko je pozval k podpori oblikovanju manjšinske vlade, v kateri bi po njegovih besedah bile vse stranke, razen največje opozicijske Đukanovićeve stranke DPS in Demokratske fronte (DF), ki v vladi vodi največjo prosrbsko koalicijo in je za premierja predlagala Krivokapića. Želi pa si, da bi obe politični opciji podprli manjšinsko vlado.

Isti dan je posebni ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar v pogovoru za Glas Amerike dejal, da ZDA Demokratske fronte nimajo za ustreznega partnerja ter da spodbuja delitve v Črni gori, blokira reforme ter približevanje EU. Po poročanju lokalnih medijev naj bi Podgorico obiskal 1. februarja.

URA, ki ima v parlamentu tri poslance, je sicer konec decembra podpisala memorandum o sodelovanju z opozicijsko Bošnjaško stranko in vladno Socialistično narodno stranko, kar je bil po navedbah Hine pri korak k oblikovanju manjšinske vlade.

Tehnokratska vlada Krivokapića, profesorja, ki je blizu srbski pravoslavni cerkvi (SPC), je nastopila 4. decembra 2020 po avgustovskih volitvah, na katerih prvič po treh desetletjih ni zmagala Đukanovićeva DPS. V parlamentu ima večino 41 poslancev. 27 poslancev imajo stranke prosrbske liste Za prihodnost Črne gore, ki jo vodi Demokratska fronta, vladni pa sta tudi proevropski listi Mir je naša nacija predsednika parlamenta Aleksa Bečića in Črno na belem, v kateri je Državljansko gibanje URA. Ti listi imata deset oziroma štiri poslance.

Od prevzema položaja je bil premier Krivokapić pod skoraj stalnim pritiskom vladnih strank, še posebej DF, da ministre zamenja s politiki iz vladnih strank. Temu je nasprotoval in politike pozival k podpori reformnih načrtov vlade. Velik vpliv na oblikovanje vlade je imela srbska pravoslavna cerkev, tako da je bil njen prvi korak sprememba zakona o svobodi veroizpovedi.

Že novembra lani je sicer vseh 40 opozicijskih poslancev vložilo predlog za glasovanje o nezaupnici vladi, a so ga nato decembra umaknili ob pozivu vladni koaliciji k sklicu predčasnih parlamentarnih volitev, poroča portal Balkaninsight.

Po vložitvi predloga glasovanja o nezaupnici vladi je sicer Krivokapić v sredo zvečer v parlament že vložil pobudo za zamenjavo podpredsednika vlade Abazovića. Na ta položaj je predlagal finančnega ministra Milojka Spajića. Tvitnil je še, da je vlada vložila zahtevo za sklic izredne seje parlamenta 3. februarja. Proti oblikovanju manjšinske vlade pa je v sredo zvečer pred poslopjem vlade in parlamenta protestiralo več so ljudi, poroča Tanjug.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button