EvropaGospodarstvo

Credit Suisse ob zlomu sklada Archegos v prvem četrtletju z izgubo

Švicarska banka Credit Suisse je v prvem četrtletju zabeležila 252 milijonov švicarskih frankov (229 milijonov evrov) izgube, potem ko je imela v enakem obdobju lani 1,3 milijarde frankov čistega dobička. Stroški zaradi težav sklada Archegos so znašali 4,4 milijarde frankov, še dodatnih 600 milijonov frankov bodo v drugem četrtletju.

 

Na poslovanje druge največje švicarske banke je vplivala izpostavljenost do britanske finančne družbe Greensill, ki je bila specializirana za kratkoročna posojila podjetjem in je marca šla v stečaj, posebej močno pa jo je udarila nenadna prisilna prodaja delnic v lasti sklada Archegos Capital Management, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški časnik Wall Street Journal je v sredo poročal, da je izpostavljenost Credit Suisse do investicij, povezanih z Archegosom, znašala 20 milijard frankov in da so bili vodilni v banki s tem seznanjeni le nekaj dni pred implozijo tega sklada.

Glavni izvršni direktor Credit Suisse Thomas Gottstein je v današnji objavi zapisal, da so na rezultate prvega četrtletja močno vplivali stroški v višini 4,4 milijarde frankov, povezani z ameriškim investicijskim skladom. “Izguba, ki smo jo zaradi te zadeve beležili v tem četrtletju, je nesprejemljiva,” je po navedbah AFP dejal Gottstein in dodal, da so že sprejeli ukrepe za ureditev stanja.

Banka je sicer v prvem četrtletju glede na enako obdobje lani povečala čiste prihodke za 31 odstotkov na 7,6 milijarde frankov. Izguba pred davki je znašala 757 milijonov frankov, potem ko je v prvem četrtletju lani dobiček pred davki dosegel 1,2 milijarde frankov. Brez vpliva izpostavljenosti do ameriškega investicijskega sklada bi čisti prihodki znašali 7,4 milijarde frankov oz. 35 odstotkov več kot v lanskem obdobju, dobiček pred davki pa 3,6 milijarde evrov, medtem ko bi bil lanski 946 milijonov frankov, je razvidno iz objave na spletni strani banke.

Delnice banke so danes doslej izgubile okoli štiri odstotke vrednosti.

Source
STA
Back to top button