Češka prvič plačala odškodnino za uboj vzhodnonemškega begunca

Češka je prvič plačala svojcem odškodnino za uboj begunca iz nekdanje komunistične Vzhodne Nemčije. Odškodnino v vrednosti 1300 evrov so plačali hčerki Gerharda Schmidta, ki ga je avgusta leta 1977 med poskusom bega z družino v takratno Češkoslovaško pred soprogo in tremi otroki na meji s streli ubil češkoslovaški obmejni vojak.

Češko pravosodno ministrstvo je njegovi hčerki dodelilo odškodnino 33.740 kron, kar je okoli 1300 evrov, je danes spočil njen odvetnik Lubomir Müller v Pragi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče v češkem kraju Tachov je celotno družino rehabilitiralo julija lani. Preiskava po demokratičnih spremembah leta 1989 je pokazala, da je bila družina okoli 1600 metrov stran od meje, ko je obmejni vojak streljal, tako da bi družino lahko aretirali brez streljanja. Vojak zaradi streljanja sicer ni odgovarjal.

Češkoslovaška je med hladno vojno močno varovala svojo mejo z Nemško demokratično republiko in Avstrijo, da bi preprečila pobege na Zahod. Meje je varovalo okoli 20.000 obmejnih vojakov. Nedavne raziskave kažejo, da je bilo na tej meji ubitih do 450 civilistov, še poroča dpa.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button