Češka podaljšala izredne razmere do 14. februarja

Češki parlament je v četrtek potrdil podaljšanja izrednih razmer zaradi covida-19 do 14. februarja. Vlada premierja Andreja Babiša je sicer predlagala podaljšanje do 21. februarja, saj se bojijo grožnje, ki jo predstavljajo mutacije novega koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

 

“Moramo sprejeti obširne ukrepe in tega ne moremo brez izrednih razmer,” je povedal Babiš poslancem.

Izredne razmere omogočajo vladi sprejetje strogih ukrepov, ki lahko omejujejo svoboščine in temeljne pravice, obenem pa omogočajo, da na pomoč v bolnišnice pošljejo vojake.

Minister za zdravje Jan Blatny je danes pozval k nošenju zaščitnih mask tipa FFP2 ali FFP3, vendar trenutno še na prostovoljni ravni. Glede morebitne obveznosti nošenja teh mask pa bo počakal na izkušnje iz Nemčije in Avstrije, kjer so se že odločili za tak ukrep. Minister ima namreč pomisleke glede dostopnosti teh mask in finančnega bremena, ki bi ga predstavljal za revnejše.

Razpravo v parlamentu je sicer v četrtek zasenčil spor glede govorniškega odra. Desni poslanec Lubomir Volny, ki ni nosil maske, se je namreč sprl s predsedujočim, ko mu je ta zaradi osebnih žaljivk izklopil mikrofon in ga poslal iz dvorane.

Na Češkem šele v zadnjem času opažajo upad števila novih okužb z novim koronavirusom. Še pred dvema tednoma so poročali o več kot 17.000 novih okužb dnevno, zdaj pa jih je manj kot 10.000. V državi so danes sicer zabeležili črni mejnik, saj je v povezavi s covidom-19 umrlo več kot 15.000 ljudi, po zadnjih podatkih 15.130.

Source
STA
Back to top button