AktualnoEvropa

Češka izgnala 18 ruskih diplomatov

Češka je izgnala 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014. Državo morajo zapustiti v 48 urah, poročajo tuje tiskovne agencije. Moskva je zaradi njihovega izgona že napovedala povračilne ukrepe.

Češka posebna policijska enota za boj proti organiziranemu kriminalu (NCOZ) je sporočila, da v povezavi z eksplozijami išče dve osebi z ruskima potnima listoma, ki sta osumljeni zastrupitve ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije v Veliki Britaniji leta 2018. Policija je objavila tudi njuni fotografiji.

Osumljena naj bi bila sredi oktobra 2014 šest dni na Češkem in obiskala območje, kjer je skladišče streliva.

Češka, ki ima “jasne dokaze” o vpletenosti ruskih tajnih agentov v eksplozijo, je suverena država in se mora na ta razkritja ustrezno odzvati, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal premier Andrej Babiš. Eksplozija, ki je zahtevala dve življenji, je povzročila veliko materialno škodo ter ogrozila življenja številnih domačinov, je opozoril.

Po eksplozijah v skladišču z 58 tonami streliva oktobra 2014, ki ji je mesec kasneje sledila še ena v bližnjem skladišču z 98 tonami streliva, je na tisoče vojakov dve leti odstranjevalo neeksplodirana eksplozivna sredstva in strelivo, da bi bilo območje spet varno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moskva se je na izgon diplomatov že odzvala. Praga dobro ve, kaj se zgodi po “takšnih zvijačah”, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

Source
STA
Back to top button