Evropa

Češka dobila novega zunanjega ministra

Češka je dobila novega zunanjega ministra. Predsednik države Miloš Zeman je danes na položaj zaprisegel socialdemokrata Jakuba Kulhanka. Ob tem je novemu vodji diplomacije položil na srce, naj brani nacionalne interese, hkrati pa ga je posvaril pred pretiranim nacionalizmom.

36-letnik Kulhanek je bil pred tem namestnik ministra za notranje zadeve. Ena njegovih prvih uradnih nalog na novem položaju bo izročitev protesta ruskemu veleposlaniku v Pragi Aleksandru Zmejevskemu zaradi izgona 20 čeških diplomatov iz Rusije.

Rusija se je s tem odzvala na izgon 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva v Pragi, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014. Ta je zahtevala dve smrtni žrtvi.

Potem ko so v ponedeljek solidarnost s Češko izrazili zunanji ministri EU, so danes to storili tudi vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu. Ob tem so države članice EU in Evropski svet pozvali, naj izkažejo svojo solidarnost s sprejetjem močnih, skupnih in konkretnih ukrepov proti Rusiji zaradi tega napada.

Kulhanek je na položaju zunanjega ministra nasledil Tomaša Petrička, ki ga je Zeman pred dobrim tednom odstavil. Petriček je moral oditi, ker je bil v nesoglasjih s svojo socialdemokratsko stranko in predsednikom države.

Source
STA
Back to top button