HeadlineAktualnoEvropa

CDU v prvem krogu glasovanja ni izbrala novega predsednika

Nemški krščanski demokrati (CDU) na digitalnem kongresu stranke v prvem krogu glasovanja niso izbrali novega predsednika. Za položaj so se potegovali trije kandidati; ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet, odvetnik Friedrich Merz in nekdanji okoljski minister Norbert Röttgen. V drugi krog sta se uvrstila Merz in Laschet.

 

Merz je dobil 385 glasov podpore, Laschet 380 in Röttgen 224. Trije delegati so se glasovanja vzdržali. Skupno je glasovalo 992 delegatov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred prvim krogom glasovanja so vsi trije kandidati nagovorili 1001 delegata.

Lachet je v govoru CDU pozval, naj se zoperstavi nadaljnjim delitvam v državi. “Spregovoriti moramo odkrito, vendar ne polarizirati,” je dejal 59-letni ministrski predsednik nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija. “Zmagamo lahko le, če se postavimo v sredino,” je še dejal Laschet, poroča dpa.

Merz je v govoru zavrnil vse pomisleke, da ni v koraku s sodobno Nemčijo. “Slišim in berem, ne v naši stranki, da imam podobo staromodne ženske. Če bi res bilo tako, bi mi otroci doma že zdavnaj pokazali rumeni karton in soproga se ne bi poročila z mano pred 40 leti,” je dejal 65-letni odvetnik, ki uživa podporo desnega krila CDU.

Prav tako je znova izključil sodelovanje s skrajno desno Alternativo za Nemčijo in poudaril, da bi morala CDU v prihodnje okrepiti svojo digitalno strategijo. Nemčija je po njegovih besedah zelo inovativna država in pri tem izpostavil razvoj cepiva proti covidu-19 v Nemčiji.

Röttgen je strankarske kolege pozval, naj se osredinijo na prenovo države in stranke. “Dejansko gre v resnici za eno stvar: usposobljenost za prihodnost,” je dejal 55-letni Röttgen. “Vedno moramo biti stranka za ljudi in sredinska stranka. Stranke, ki so v sredini političnega življenja, se morajo vedno prenavljati,” je dejal nekdanji okoljski minister.

Zmagovalec digitalnega glasovanja bo znan še danes, a morajo zaradi pravil delegati oddati glas tudi po pošti. Te bodo prešteli do 22. januarja, ko bodo tudi potrdili zmagovalca.

Drugi dan dvodnevnega kongresa bodo delegati glasovali tudi o drugih vodilnih položajih v CDU, med drugim o vseh petih namestnikih predsednika stranke. Eden od teh položajev naj bi se ob zmagi Lascheta nasmihal nemškemu ministru za zdravje Jensu Spahnu.

Dosedanja predsednica nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, ki se je položaju odpovedala pred skoraj letom dni, je v petek ob začetku kongresa pozvala k enotnosti stranke po izvolitvi novega predsednika. Izbor novega predsednika stranke so zaradi pandemije covida-19 večkrat preložili, nato pa so se sprijaznili z razmerami in priredili digitalni kongres.

Z izborom novega predsednika CDU se v Nemčiji začenja super volilno leto. V šestih deželah bodo letos volili deželne parlamente, vrhunec pa bodo parlamentarne volitve 26. septembra.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button