Evropa

CDU in CSU nadaljujeta iskanje kanclerskega kandidata

Nemški stranki CDU in CSU danes nadaljujeta iskanje skupnega kanclerskega kandidata za septembrske parlamentarne volitve. Vodja krščanskih demokratov (CDU) Armin Laschet je za danes popoldne sklical sestanek vodstva stranke, na katerem naj bi vendarle skušali doseči premik z mrtve točke. CSU naj bi odločitev prepuščala CDU.

“Upam, da bomo ta teden zelo hitro sprejeli potrebne odločitve,” je na novinarski konferenci dejal Laschet, ki je za drevi napovedal predlog vodstvu stranke glede rešitve “nerešenega vprašanja med CDU in CSU”.

Na popoldanski spletni sestanek je povabil tudi predsednika bavarske vlade in bavarske CSU Markusa Söderja, ki pa še ni potrdil, ali se bo sestanka udeležil.

Stranki se še vedno nista poenotili o skupnem kandidatu za kanclerja na jesenskih volitvah, po katerih se po 16 letih vodenja vlade iz politike umika kanclerka Angela Merkel. Razprava o tem, kdo bo kandidat unije CDU/CSU za kanclerja, naj bi bila po prvotnih pričakovanjih končana do konca prejšnjega tedna, vendar tudi pogovori ta konec tedna niso prinesli premika z mrtve točke.

Predsedstvo CDU je prejšnji teden podprlo Laschetovo kandidaturo za kanclerja, sestrska bavarska CSU, ki je za kandidata podprla predsednika stranke Markusa Söderja, pa je vztrajala, da se glasuje o skupnem kandidatu. 56-letni Söder ima sicer večjo podporo javnomnenjskih anket kot 60-letni Laschet, ki je predsednik vlade najbolj naseljene nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija.

Laschet in Soder sta danes nadaljevala ločena in vedno bolj zaostrena pogajanja. Po sestanku CSU je Söder dejal, da se je treba odločiti, kako naprej, poroča dpa. “Mi kot CSU in tudi jaz bomo spoštovali kakršno koli odločitev,” je dejal. Po njegovem je skrajni čas, da se sprejme odločitev.

Source
STA
Back to top button