CDU/CSU v volilnem programu za modernizacijo in varno zeleno transformacijo

Nemška konservativna unija CDU/CSU je danes predstavila svoj prvi volilni program za obdobje po kanclerki Angeli Merkel. Na prihajajočih parlamentarnih volitvah septembra želijo zmagati z obljubo modernizacije Nemčije in varno zeleno transformacijo, je poudaril predsednik krščanskih demokratov (CDU) Armin Laschet.

Predsednik bavarske Krščansko socialne unije (CSU) Markus Söder je po sporu glede izbora kanclerskega kandidata unije danes zagotovil, da sta sestrski stranki oblikovali enoten in celovit program na 139 straneh.

“Dobro obdržati, odkriti novo in si upati narediti preboj, ki pa se ga oblikuje varno,” pa je o programu dejal Söder. V primeru zmage na volitvah bi morali sicer sprva preveriti stanje proračuna in postopoma začrtati prioritete iz programa, je pa po njegovem vse izvedljivo.

“To ni program velikega zniževanja davkov,” je poudaril kanclerski kandidat Laschet.

Stranki ob tem zavračata tudi višanje davkov, si pa želita odpraviti solidarnostni dodatek ter davčno olajšavo za nižje in srednje prihodke ter družine z otoki. Predvsem želita zmanjšati birokratizacijo in ustvariti nove priložnosti za rast gospodarstva, kar bo vodilo v dodaten prihodek za državo.

Glede podnebne politika unija v programu obljublja kombinacijo trajne rasti, varovanja okolja in socialne varnosti pri doseganju cilja podnebne nevtralnosti do leta 2024.

Kar nekaj kritik programa je sicer prišlo s strani Zelenih in socialdemokratov (SPD), češ da ni socialno naravnan in je brez dejanske vsebine, na drugi strani pa ga podpirajo v gospodarstvu.

Source
sta
Preverite tudi
Close
Back to top button