Bruselj sprožil postopek proti Madžarski zaradi kršitev pravic oseb LGBTIQ

Evropska komisija je danes sprožila pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja temeljnih pravic oseb LGBTIQ. Postopek se nanaša na nedavno sprejeti zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBTIQ in s katerimi bi spodbujali homoseksualnost in spremembo spola.

Komisija je postopek proti Madžarski sprožila zaradi nedavno sprejetega zakona, ki po njenem mnenju diskriminira osebe LGBTIQ. Zakon mladoletnim prepoveduje ali omejuje dostop do vsebin o samoidentificiranju z drugačno identiteto kot tisto, ki ustreza spolu ob rojstvu, in vsebin o spremembi spola ali homoseksualnosti, ter opozorilo na otroških knjigah z vsebinami o LGBTIQ, je v obrazložitvi zapisala komisija.

“Evropa nikoli ne bo dovolila stigmatizacije delov naše družbe: Naj bo to zaradi tega, koga imajo radi, zaradi njihove starosti, narodnosti, političnega mnenja ali verskega prepričanja,” je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v svojem nedavnem nastopu v Evropskem parlamentu.

Madžarski parlament je sporni zakon sprejel sredi junija, v veljavo pa je stopil minuli četrtek. Sprejetje zakona je v EU sprožilo številne kritike in pozive po ukrepanju proti Madžarski. Vprašanje pravic oseb LGBTIQ na Madžarskem je zaznamovalo junijski vrh EU, Evropski parlament pa je prejšnji teden sprejel resolucijo, v kateri je najostreje obsodil omenjeni zakon.

Komisija je zaradi kršitev temeljnih pravic oseb LGBTIQ danes sprožila postopek tudi proti Poljski. Več občin in regij na Poljskem je namreč od leta 2019 sprejelo resolucije o razglasitvi t. i. območij brez ideologije LGBTIQ.

Komisija je zaskrbljena, da bi te odločitve lahko kršile zakonodajo EU o nediskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti. Bruselj je sprožil postopek, ker meni, da poljske oblasti niso v celoti in ustrezno odgovorile na njeno poizvedovanje glede narave in učinka omenjenih resolucij, piše v danes objavljenem sporočilu.

Madžarska in Poljska imata sedaj dva meseca časa, da se ustrezno odzoveta. Če se ne bosta, lahko komisija postopek nadaljuje z drugim opominom, ki se imenuje obrazloženo mnenje. Če odziv še vedno ni zadovoljiv, lahko zadevo napoti na Sodišče EU.

Source
STA
Back to top button