Bruselj odločno odsvetuje nenujna potovanja na zelo tvegana območja in z njih

Evropska komisija je danes priporočila uvedbo “temno rdeče” kategorije za opredelitev epidemiološko zelo tveganih območij v EU ter ob tem odločno odsvetovala vsa nenujna potovanja na ta območja in z njih. Članice EU je pozvala, naj se čim prej dogovorijo o teh priporočilih, ki sicer niso zavezujoča.

 

 

Zaradi rasti okužb z novim koronavirusom, zlasti z novimi, bolj nalezljivimi sevi virusa, je nujno zmanjšati tveganja, povezana s potovanji, je poudaril komisar za pravosodje Didier Reynders, ki je danes v Bruslju predstavil nova priporočila.

Po veljavnih epidemioloških merilih je celotna EU rdeče območje, čeprav so med državami precejšnje razlike, zato je komisija predlagala uvedbo “temno rdeče” kategorije za najbolj tvegana območja z največ okuženimi.

Ob tem je predlagala, da se odločno odsvetujejo vsa nenujna potovanja na zelo tvegana območja in z njih. V primeru nujnih potovanj pa priporoča testiranje pred odhodom in karanteno po vrnitvi.

Ob tem je Reynders članice pozval k čimprejšnjemu dogovoru o teh priporočilih ter k tesnemu usklajevanju in doslednosti, saj je to nujno za delovanje notranjega trga, tako za gibanje čezmejnih delavcev kot za nemoten pretok bistvenega blaga.

Source
STA
Back to top button