Britansko sodišče danes o izročitvi Assangea ZDA

Britansko sodišče bo danes objavilo odločitev o izročitvi ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea ZDA, kjer mu želijo soditi zaradi objave zaupnih dokumentov. Če bi bil v ZDA spoznan za krivega, mu grozi do 175 let zapora.

Assange na odločitev sodišča na prvi stopnji čaka v strogo varovanem londonskem zaporu Belmarsh, do dokončne odločitve britanskega pravosodja o izročitvi ZDA pa bi lahko minilo še precej časa.

Posebni poročevalec Združenih narodov o mučenju Nils Melzer je zato pozval britanske oblasti k takojšnji izpustitvi ustanovitelja Wikileaksa iz zapora ali premestitvi v hišni pripor.

Melzer je prav tako opozoril, da se je zdravstveno stanje 49-letnega Avstralca v zaporu resno poslabšalo, celo tako zelo, da je ogroženo njegovo življenje. Ob tem je ameriškega predsednika Donalda Trumpa pozval, naj ga pred iztekom mandata pomilosti.

Ameriško pravosodje Assangeu očita objavo zaupnih dokumentov o vojaških operacijah ZDA v Iraku in Afganistanu, ki jih je pridobil od žvižgačice Chelsea Manning, ki je bila prej ameriški vojak Bradley Manning. V primeru, da bi ga v ZDA spoznali krivega v vseh točkah obtožnice, mu grozi do 175 let zapora.

Assange se je leta 2012 pred izročitvijo ZDA zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu. Takrat je bil zanj tudi veljaven evropski priporni nalog zaradi domnevnega posilstva na Švedskem. Kasneje so na Švedskem postopek proti njemu opustili.

Britanska policija ga je aretirala aprila 2019, ker naj bi s pobegom na veleposlaništvo kršil pogojni izpust. Pred tem so mu na ekvadorskem veleposlaništvu po zamenjavi na položaju ekvadorskega predsednika odrekli gostoljubje.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button