EvropaGospodarstvo

Britansko gospodarstvo februarja kljub omejitvam z rastjo

Britansko gospodarstvo je februarja kljub omejitvam, ki jih je vlada uvedla za zamejitev pandemije covida-19, beležilo 0,4-odstotno rast, potem ko je bruto domači proizvod januarja upadel za 2,2 odstotka. Na letni ravni je bil sicer BDP še vedno manjši za 7,8 odstotka, kažejo podatki britanskega statističnega urada.

Februarja sta v Veliki Britaniji narasla zasebna potrošnja in industrijska proizvodnja, čeprav je bilo v državi delno zaustavljeno javno življenje. Strožje omejitve so v veljavo stopile konec januarja in se deloma sprostile ta teden, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od ponedeljka so v Veliki Britaniji znova odprti pubi, ki lahko goste postrežejo na terasah, prav tako pa so vrata odprle nekatere nenujne dejavnosti, kot so frizerji.

Odpiranje dejavnosti sledi cepljenju, ki je vzbudilo upanje o močnem gospodarskem okrevanju v drugem trimesečju leta. “Gospodarstvo se je prilagodilo omejitvam,” je rast BDP ocenil ekonomist pri Pantheon Macro Samuel Tombs. Britanski BDP je lani upadel za 9,8 odstotka, kar je predstavljalo največji padec v treh desetletjih.

Vrednost britanskega izvoza v EU je medtem februarja v primerjavi s prehodnim mesecem poskočila za 46,6 odstotka na 3,7 milijarde funtov (4,3 milijarde evrov). Rast je sledila velikemu padcu v januarju, ko je izvoz v unijo upadel za 42 odstotkov na 5,7 milijarde funtov.

Vrednost uvoza in EU je medtem februarja narasla za 7,3 odstotka na 1,2 milijarde funtov, potem ko je januarja upadla za 29,7 odstotka na 6,7 milijarde funtov.

Source
STA
Back to top button