Evropa

Britanska vladna predstavnica navdušena nad pogovorom s črnomaljskimi dijaki o podnebnih spremembah

Britanska državna podsekretarka, pristojna za evropsko sosedstvo in Ameriko Wendy Morton, se je danes skupaj s predsednikom republike Pahorjem z dijaki Srednje šole Črnomelj pogovarjala o podnebni politiki. Skupaj so zagnali pobudo “Keep it Cool” (Ostanimo hladni), Mortonova pa je bila nad odzivom dijakov naravnost navdušena.

Britanska parlamentarna državna podsekretarka in ministrica za evropsko sosedstvo in Ameriko je danes s Pahorjem v Beli krajini obeležila dan slovensko-britanskega prijateljstva, nato pa sta se v okviru Pahorjevega niza razprav “Pogovorimo se o Evropi” sestala tudi s srednješolci v Črnomlju.

Slovenski dijaki so na Mortonovo naredili velik vtis, je pojasnila v pogovoru za STA. “Otroci, ki so danes sodelovali v razpravi, so bili res navdušeni. Spraševali so sama dobra in prava vprašanja,” je dejala.

“Z vašim predsednikom sva danes zagnala tekmovanje ‘Keep it Cool’. To je res dobra pobuda in priložnost za mlade, da posredujejo svoje ideje in prispevajo k razpravi in tudi dejanjem na področju podnebnih sprememb,” je dejala Mortonova. Menila je, da te razprave prihajajo v pravem trenutku za Veliko Britanijo, ki trenutno predseduje Konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP26).

Pobuda Keep it Cool je pravzaprav natečaj kratkega filma, ki spodbuja mlade, da v svojih filmih prikažejo, kako podnebne spremembe vplivajo na naravo v njihovem neposrednem okolju. Gre za projekt spodbujanja osveščenosti v lokalnem okolju in hkrati pošilja jasno sporočilo svetovnim voditeljem na konferenci COP26.

Natečaj je skupinski projekt britanskega veleposlaništva v Ljubljani, organizacije World Wildlife Fund, British Councila ter mladinske organizacije MEPI. Nagrajeni ustvarjalci kratkih filmov bodo prejeli nagrade, vključno s predvajanjem njihovega kratkega filma na TV Slovenija, sodelovali pa bodo lahko pri aktivnostih po Sloveniji. Organizatorji bodo s tem pomagali mladim pridobivati nova znanja na področju ustvarjanja filmov ter pripovedovanja zgodb, so za STA pojasnili na britanskem veleposlaništvu.

Mortonova je tudi sicer pohvalila sodelovanje s Slovenijo pri iskanju rešitev za globalni problem podnebnih sprememb. “Slovenija in Združeno kraljestvo sta glede podnebnih sprememb na globalni sceni naravni partnerici; imamo skupne vrednote in soočamo se z istimi problemi,” je dejala.

Britanska gostja je sicer pohvalila razvoj odnosov med državama, ki so po njenih besedah v zadnjih letih precej napredovali. Dan slovensko-britanskega prijateljstva pa je “dobra priložnost za potrditev močnih vezi in prijateljstva med našima dvema državama in našimi ljudmi,” je dejala.

“Naši odnosi so se v zadnjih letih okrepili, zlasti na medosebni ravni, pa tudi na obrambnem področju, okrepili so se tudi trgovinski odnosi. Prav tako se je okrepilo sodelovanju na področju izobraževanja in raziskav. Torej sodelovanje poteka na številnih področjih. Zapustili smo Evropsko unijo, nismo pa zapustili Evrope,” je poudarila.

V okviru obiska v Sloveniji se je sestala tudi z več poslovneži, s katerimi je imela, kot je pojasnila, konstruktivne pogovore. Ocenila je, da je na področju gospodarskega sodelovanja še veliko potenciala. “Mislim, da smo skupaj že dosegli veliko, in v prihodnosti lahko storimo še mnogo več,” je dejala.

Glede na to, da Velika Britanija predseduje COP26 in skupini G7, Slovenija pa bo prevzela predsedovanje Svetu EU, se je s sogovorniki v Sloveniji veliko pogovarjala tudi o globalnih temah, pa tudi o povsem konkretnih vsakodnevnih težavah ljudi. “Pogosto izpostavim sodelovanje med vladami v času začetke pandemije covida-19, ko je bilo treba reševati ujete državljane. Mislim, da smo med pandemijo še bolj dokazali, da lahko sodelujemo,” je povedala.

Mortonova upa, da se bodo lahko kmalu obnovila tudi turistična potovanja med Veliko Britanijo in Slovenijo, ki so bila prekinjena zaradi pandemije covida-19. To si želijo državljani obeh držav, je dejala in izrazila upanje, da bosta britanska letalska prevoznika Easy jet in British Airways poleti obnovila letalske povezave s Slovenijo.

Dvostranske odnose sicer obremenjuje odločitev britanske vlade, da državljanom določenih evropskih držav omogoči nižje pristojbine za dolgoročne vizume, drugim pa ne. Med slednjimi je tudi Slovenija. Mortonova problematike ni želela podrobneje komentirati. “Vse, kar lahko rečem, pa je, da je naša vizumska politika sredi pregleda. Želimo vzpostaviti pošten sistem priseljevanja za vse, tudi za članice EU,” je dejala.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button