EUAktualnoEvropa

Breton: Ruska in kitajska cepiva kratkoročno ne bodo mogla prispevati k cepljenju v EU

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je danes v svojem blogu zapisal, da ruska in kitajska cepiva proti covidu-19 kratkoročno ne bodo mogla prispevati h kampanji cepljenja v Evropski uniji. Ob tem je dejal, da bo v EU do sredine julija dovolj cepiva za cepljenje 70 odstotkov odraslih.

V zapisu, objavljenem na družbenem omrežju Linkedin, je Breton poudaril, da ruska in kitajska cepiva vedno komentira z industrijskega vidika. “Ali lahko prispevajo k evropskemu portfelju cepiv in našemu cilju precepljenosti do poletja 2021? Bojim se, da je odgovor ne,” je poudaril.

Vsako podjetje, ki želi začeti proizvajati novo cepivo, bo potrebovalo najmanj deset mesecev, je dodal komisar iz Francije. “Zato nobeno od teh novih cepiv ne bo moglo dobaviti odmerkov pred koncem leta. Zato moramo našo evropsko industrijsko proizvodnjo usmeriti v cepiva, ki so že bila ali pa bodo kmalu odobrena,” je poudaril v zapisu ob dveh mesecih delovanja delovne skupine za okrepitev proizvodnje cepiv proti covidu, ki jo vodi.

Ob tem je poudaril, da se proizvodne zmogljivosti v uniji hitro povečujejo. Pričakuje, da bo do konca leta EU dosegla zmogljivost za proizvodnjo treh milijard odmerkov letno.

Na vprašanje, ali bodo lahko Evropejci letos znova uživali v običajnem poletju, je odgovoril, da je “običajno” še zelo daleč. Pričakuje, da bo poletje podobno kot lani. Velika razlika bo po njegovih besedah cepljenje. Ob dobavljenih 108 milijonih odmerkih v prvem četrtletju in napovedanih 360 milijonih v drugem, bo lahko unija članicam do sredine julija dobavila dovolj odmerkov za cepljenje okoli 70 odstotkov odraslih prebivalcev.

Te odmerke bo seveda treba uporabiti, je poudaril. “Države članice morajo biti pripravljene na pospešitev dobav. Organizirati morajo množično cepljenje in kampanje za to, da bi državljane prepričali, naj se cepijo,” je pozval.

Source
STA
Back to top button