Borrell napovedal predloge za nove sankcije proti Rusiji

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju napovedal, da bo pripravil konkretne predloge za nove sankcije proti Rusiji. V Moskvi namreč po njegovih besedah zavračajo konstruktiven dialog, kar je potrdil njegov nedavni obisk.

Borrell je zatrdil, da pred obiskom v Moskvi ni gojil nikakršnih iluzij in da je po njem le še bolj zaskrbljen, saj je jasno, da gredo ruske oblasti po zaskrbljujoči avtoritarni poti. Rusija po njegovih besedah ni pripravljena na konstruktiven dialog z EU, če bo ta vztrajala pri razpravi o človekovih pravicah, ki pa so del evropske DNK, tako da pri tem ni dileme.

O odnosih z Rusijo po Borrellovem obisku, med katerim je Kremelj izgnal tri evropske diplomate, bodo 22. februarja razpravljali zunanji ministri EU, marca pa voditelji članic unije.

“O nadaljnjih korakih bodo odločile članice, a da, ti lahko vključujejo sankcije. Predstavil bom konkretne predloge,” je dejal Borrell na plenarnem zasedanju v razpravi o njegovem obisku v Moskvi. Prizadevanja unije bi po njegovih navedbah morala vključevati ukrepe proti dezinformacijam, kibernetskim napadom in drugim hibridnim izzivom.

Borrellov obisk v Moskvi dviga veliko prahu in sproža ostre kritike. Več kot 70 evropskih poslancev, večinoma iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) ter skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), poziva tudi k Borrellovemu odstopu. Med njimi je tudi Milan Zver.

Source
STA
Back to top button