Evropa

Bolgarski premier priznal, da nima podpore v parlamentu za sestavo nove vlade

Bolgarski premier Bojko Borisov je danes po nedeljskih parlamentarnih volitvah priznal, da nima zadostne podpore v parlamentu za sestavo nove vlade. Politična prihodnost Bolgarije je po oceni poznavalcev negotova. Borisova stranka Gerb je na volitvah osvojila največ glasov, a ostala brez partnerja med ostalimi petimi parlamentarnimi strankami.

“Imamo obveznosti do naših volivcev, da predlagamo. A ne bo priložnosti, da bi v parlamentu, sestavo katerega so določile splošne volitve, iskali potrditve,” je danes na seji vlade po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Borisov. Dodal je, da bi moral sedaj prevzeti odgovornost Slavi Trifonov iz stranke Obstaja takšen narod (ITN).

Trifonov se je na današnje Borisovo izjave na kratko odzval prek Twitterja in zapisal, da je ustava jasno določa proceduro, ki jo bo stranka, dokaj logično, spoštovala.

V skladu z bolgarsko ustavo, predsednik države prvo možnost za sestavo vlade podeli stranki, ki na volitvah dobi največ glasov podpore, v tokratnem primeru stranki GERB. V primeru, da stranki GERB spodleti sestava vlade, se mandat podeli naslednji največji strank, v tokratnem primeru stranki ITN.

Stranka GERB je na volitvah osvojila 26,6 odstotka glasov ali 75 poslanskih mandatov v 240-članskem parlamentu. Drugo mesto je osvojila populistična stranka Obstaja takšen narod (ITN), ki je prejela 17,7 odstotka, in premešala parlamentarno aritmetiko. Bolgarski socialisti, ki so bili glavna opozicijska stranka v prejšnjem sklicu parlamenta, so zasedli tretjo mesto in prejeli 15 odstotkov glasov.

ITN, ki je največ podpore dobila na račun nasprotovanja večkratnemu premierju Borisovu, je že zavrnila, da bi sodelovalo pri oblikovanju vlade z že uveljavljenimi strankami.

Trifonov je že pred volitvami dejal, da sta dve manjši stranki Demokratska Bolgarija ter stranka Vstanimo! Mafija ven! “manjše zlo”, s katerima bi sodeloval.

Demokratska Bolgarija je na nedeljskih volitvah dobila 9,5 odstotka glasov, stranka Vstanimo! Mafija ven! 4,7 odstotka glasov. Po prvih preračunih bi ITN z obema strankama v parlamentu lahko imela 92 poslancev, kar je več kot GERB, a še vedno manj od večine v parlamentu.

Borisov je danes nakazal, da bi lahko podprl takšno manjšinsko vlado. “Če je ne bodo oblikovali, bodo pokazali, da želijo državo pogrezniti v kaos, da niso sposobni vladanja,” je dejal.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button