Evropa

Bolgariji po padcu vlade grozi politična nestabilnost

Bolgariji po nezaupnici vladi grozi nestabilnost zaradi zapletenih postopkov reševanja vladnih kriz, ki so zapisani v ustavi. Če premier Kiril Petkov ne uspe znova sestaviti vlade, bo ta možnost ponujena naslednji največji stranki v parlamentu, v primeru ponovnega neuspeha pa še tretji stranki. Če tudi ta ne bo uspešna, bodo razpisane volitve.

 

 

Vladajoča koalicija se je začela krhati pred dvema tednoma, ko je stranka Obstaja takšen narod (ITN) najavila izstop iz koalicije štirih strank. Kot razlog za to potezo so v ITN navedli nesoglasja pri proračunskih vprašanjih ter otoplitev vezi s Severno Makedonijo, za katero si prizadeva premier Petkov iz stranke Nadaljujemo spremembo (PP).

Večina poslancev ITN je tako podprla nezaupnico vladi, ki jo je vložila največja opozicijska konservativna stranka Gerb nekdanjega premierja Bojka Borisova. Formalno je bila sicer nezaupnica vložena zaradi neustreznih gospodarskih in finančnih politik v času rastoče inflacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Postopek reševanja politične krize, v kateri se je znašla Bolgarija, pa je sedaj precej zapleten. Predsednik države Rumen Radev bo sprva Petkovi stranki ponovno zaupal sestavo vlade. Vendar pa bo njegova stranka s 67 poslanci v 240-članskem parlamentu nujno potrebovala koalicijske partnerje.

V kolikor jim ne uspe sestaviti vlade, bo predsednik za sestavljanje vlade pooblastil drugo največjo parlamentarno stranko Gerb, ki pa si po besedah vodje njihove poslanske skupine Desislave Atanasove tega trenutno ne želi.

Če tudi tretji največji stranki ne uspe sestaviti vlade, pa bo moral predsednik imenovati začasni kabinet in razpisati nove predčasne volitve. To bi bile že četrte volitve v Bolgariji nekaj več kot enem letu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button