EvropaSvetGospodarstvo

BMW leto začel z rekordno prodajo

Nemški avtomobilski proizvajalec BMW je v prvem letošnjem četrtletju prodal več avtomobilov kot pred koronsko krizo. Kot so sporočili iz podjetja, je rekordno prodajo v prvem trimesečju poganjalo predvsem povpraševanje iz Azije.

V prvih treh mesecih leta je BMW prodal 636.000 vozil po vsem svetu, kar je pet odstotkov več kot v prvem četrtletju leta 2019 (pred izbruhom pandemije covida-19) in 33,5 odstotka več kot v prvem lanskem trimesečju.

“Rekordna prodaja sledi našim ambicijam in ciljem letošnjega poslovanja,” je rezultat komentiral vodja prodaje v BMW Pieter Nota. Rast prodaje je spodbudilo predvsem povpraševanje iz Azije.

Okoli 230.000 vozil je nemški avtomobilski proizvajalec prodal na Kitajskem, kar je približno 60.000 več kot v prvem četrtletju 2019. Skupno je na azijskem trgu prodal 237.000 vozil.

V Evropi je BMW prodal 239.000 vozil, kar je nekoliko manj kot pred koronsko krizo, a osem odstotkov več kot v prvem lanskem četrtletju. Na stari celini je pandemija izbruhnila marca lani, ko so države sprejele številne omejevalne ukrepe. Med drugim so vrata začasno zaprle tovarne in avtomobilski saloni, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.

V ZDA je BMW prodal 78.000 vozil, kar je 17 odstotkov več kot v lanskem prvem četrtletju. Kljub temu številke še niso na predkoronski ravni, še navaja agencija.

V primerjavi s prvim lanskim četrtletjem je BMW podvojil prodajo električnih vozil. V trimesečju je prodal 70.200 hibridnih in električnih avtomobilov, so zapisali. “Smo na pravi poti, da do konca leta prodamo 100.000 izključno električnih vozil in imamo na cestah vsaj milijon vozil na električni pogon,” je sklenil Nota.

Source
STA
Back to top button