SlovenijaEvropaSvetGospodarstvo

Bitcoin čez mejo 40.000 dolarjev

Vrednost najstarejše in najbolj poznane kriptovalute bitcoin še naprej strmo raste. Danes je cena bitcoina prvič v zgodovini presegla 40.000 dolarjev; na borzi Bitstamp je trenutno za en bitcoin treba odšteti malenkost manj kot 41.000 dolarjev.

 

Medtem ko so konec lanskega leta vlagatelji v bitcoin še nestrpno pričakovali preboj meje 20.000 dolarjev, je danes vrednost tega digitalnega premoženja presegla 40.000 dolarjev. Na kriptoborzi Bitstamp je bitcoin najvišjo vrednost in nov rekord dosegel pri 41.347 dolarjih, preden se je znova nekoliko spustil. Vlagatelji v evrih morajo za bitcoin odšteti okoli 33.478 evrov.

Bitcoin je na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (blockchain) osnovana kriptovaluta, ki jo je leta 2008 izumila oseba ali skupina oseb pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Njegova ali njihova prava identiteta še danes ostaja neznana. Na trgu so jo ponudili leta 2009, takrat je bil bitcoin vreden le nekaj dolarskih centov.

Konec leta 2017 je cena bitcoina prvič presegla 20.000 dolarjev, a je nato v manj kot mesecu dni padla pod 10.000 dolarjev. Marca lani je tudi na kriptovalute vplival izbruh globalne pandemije covida-19, ko se je bitcoin spustil pod 4000 dolarjev. Od takrat pa se postopoma, a vztrajno ponovno krepi. Tik po novem letu, 2. januarja, je bitcoin tako prvič prestopil mejo 30.000 dolarjev, štiri dni kasneje pa 35.000 dolarjev.

Močan dvig vrednosti bitcoina vpliva tudi na celoten globalni trg kriptovalut. Tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je v četrtek presegla tisoč milijard dolarjev, navaja spletni portal Coinmarketcap, ki upošteva okoli 8200 kriptovalut. Danes je pri 1090 milijardah dolarjev.

Kriptovalutam gre po ocenah strokovnjakov na roko negotovost na globalnih finančnih trgih, ko se je vse več tradicionalnih investitorjev pripravljenih spogledovati tudi s to naložbo. Zagovorniki kriptovalut jih namreč vidijo kot varno zavetje, podobno kot zlato, kamor vlagatelji usmerjajo sredstva v času gospodarskih turbulenc. Zaradi fiskalnih in monetarnih ukrepov, ki jih vlade sprejemajo v času boja proti covidu-19, so trenutno manj privlačna vlaganja v klasične valute, kot je denimo dolar.

Prav tako so zanimanje za kriptovalute v zadnjem času izrazili nekateri vidni vlagatelji, sprejela pa so jih tudi nekatera podjetja. Plačilni sistem Paypal je tako nedavno uporabnikom omogočil plačevanje z digitalnimi valutami, upravljalec premoženja Fidelity pa je vzpostavil bitcoin sklad.

Kritiki kriptovalut, tudi bitcoina, medtem opozarjajo na številne nevarnosti teh nosilcev vrednosti. Pomanjkljiv nadzor in regulacija omogočata njihovo izkoriščanje za pranje denarja ali financiranje teroristične dejavnosti, zelo privlačna tarča so za hekerje, mnogi posamezniki pa so se v luči velikih nihanj vrednosti v kripto mrzlici leta 2017 in sledečem padcu v začetku leta 2018 tudi močno opekli pri svojih investicijah.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button