Evropa

Belgija z 9. junijem znova odpira notranjost lokalov in prireditvenih prostorov

Na prostem pa se bo od 9. junija kulturnih, zabavnih ali športnih tekmovalnih prireditev lahko udeležilo do 400 ljudi, ki bodo morali nositi zaščitne maske in spoštovati razdaljo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokali in restavracije so svoje terase lahko znova odprli v soboto po skoraj sedmih mesecih, medtem ko gledališča in kinodvorane zaradi omejitvenih ukrepov med epidemijo covida-19 ostajajo zaprti.

Premier je ob napovedi dolgo pričakovane omilitve ukrepov danes izpostavil, da so dosegli velikanski napredek. Do 9. junija pričakujejo, da se bo proti covidu-19 cepilo 80 odstotkov starejših od 65 let in ranljivih prebivalcev. Bo pa potrebno imeti pod nadzorom razmere na intenzivnih oddelkih, kjer ne bo smelo biti več kot 500 covidnih bolnikov, je opozoril.

Trenutno je na intenzivnih oddelkih 700 bolnikov, njihovo število pa stalno pada v zadnjih dveh tednih.

Omilili bodo tudi obvezo dela na daljavo, tako da bodo čez štiri tedne enemu od petih delavcev dovolili vrnitev na delovno mesto. Na svojih domovih pa bodo lahko prebivalci sprejeli obiske štirih ljudi, medtem ko sedaj lahko sprejmejo samo dve osebi.

V Belgiji so nedavno potrdili skupno več kot milijon primerov okužbe z novim koronavirusom. Število okužb zadnje tedne pada, vendar jih dnevno v zadnjih sedmih dneh še vedno beležijo nekaj manj kot 3000.

Cepljenje so pospešili konec marca. Doslej so z najmanj enim odmerkom cepili več kot 3,5 milijona ljudi od skupno 11,5 milijona prebivalcev.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button