Evropa

Belgija sprejela skupino otrok in njihovih mater iz sirskega taborišča

Belgija je iz taborišča v Siriji sprejela deset belgijskih otrok in šest njihovih mater. Gre za največjo tovrstno repatriacijo po porazu skrajne skupine Islamska država (IS) leta 2019 in sledi odločitvi Belgije, da zagotovi vrnitev otrok, mlajših od 12 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belgija je bila ena od evropskih držav, iz katerih so džihadistični borci najbolj množično odhajali v Sirijo, kjer so se borili na strani skrajne Islamske države (IS). Središče skrajnežev so prevzele sile od podpori zahodnih držav in številni borci so bili pri tem ubiti, za njimi pa so ostale vdove in otroci.

Belgijski premier Alexander de Croo je marca napovedal, da bo njegova država storila vse, kar je v njeni moči, da zagotovi vrnitev najmlajših, in to označil kot vprašanje nacionalne varnosti. Opozoril je, da je treba najmlajše otroke pripeljati nazaj, da bi s tem preprečili možnost radikalizacije nove generacije v taboriščih.

Po nekaterih podatkih naj bi bilo v Siriji v začetku leta približno 40 belgijskih mladoletnikov, poroča AFP.

Skupina desetih otrok in šestih mater prihaja iz taborišča v Roju na severovzhodu Sirije, kjer so bili pod nadzorom kurdske milice. Po vrnitvi naj bi matere aretirali in obtožili protiteroristične dejavnosti, skrb za otroke pa bodo prevzele socialne službe.

Heidi De Pauw iz nevladne organizacije Child Focus je pohvalila “pogum” belgijske vlade in dejala, da je “srečna”, ker so otroci lahko “zapustili nevarnosti teh vojnih območij”. “Upamo, da bodo lahko svoje otroštvo preživeli anonimno in da bodo njihove pravice, kot sta dostop do izobraževanja in zdravstvenega varstva, spoštovane,” je dejala za AFP.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button