EvropaGospodarstvo

Bayer v četrtletju z izgubo

Nemški kemijski velikan Bayer je v letošnjem drugem četrtletju pridelal 298 milijonov evrov čiste izgube. V enakem obdobju lani je zaradi rezervacij, povezanih s postopki v ZDA v zvezi s škodljivimi posledicami herbicida Roundup, z 2,3 milijarde evrov vknjižil še precej višjo izgubo. Analitiki so sicer letos pričakovali dobiček.

 

Slabše rezultate od pričakovanj je Bayer dosegel predvsem zaradi negativnih učinkov okoljskih tožb zaradi onesnaženja vode z že desetletja prepovedanimi strupenimi spojinami PCB v ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot so sporočili iz Bayerja, so morali za obvladovanje pravnih tveganj v zvezi s tožbami ameriške zvezne države Oregon glede onesnaževanja vode z polikloriranimi bifenili (PCB), ki jih je izdelovala Bayerjeva ameriška hčerinska družba Monsanto, vknjižiti rezervacijo v višini 694 milijona evrov.

Gre še za enega od stroškov, povezanih s prevzemom Monsanta v 2018. Tudi poravnave zaradi Roundupa oziroma njegove sestavine glifosat, ki po ugotovitvah strokovnjakov povzroča raka, so bile dediščina prevzema Monsanta.

Navkljub slabšim rezultatom glavni izvršni direktor Bayerja Werner Baumann meni, da je skupina v drugem četrtletju prikazala “močno operativno uspešnost”.

Zaradi naraščajočih cen so po pisanju francoske tiskovne agencije AFP uspeli za 17,2 odstotka oz. 6,5 milijarde evrov povečati prodajo v dejavnosti agrokemije oz. varstva rastlin, za 6,8 odstotka oz. 1,5 milijarde se je zvišala tudi prodaja izdelkov za zdravje za široko porabo. Manjši napredek v prodaji, in sicer za 2,1 odstotka oz. 4,8 milijarde evrov, pa so dosegli pri farmacevtskih izdelkih.

V velikanu s sedežem v Leverkusnu so ob objavi podatkov za drugo četrtletje tudi izboljšali obete za celotno poslovno leto. Po njihovih napovedih naj bi prihodki po novem znašali med 47 in 48 milijardami evrov, prvotne ocene so se gibale pri vrednosti 46 milijard evrov.

V luči težav z dobavami plina iz Rusije zaradi vojne v Ukrajini pa pri Bayerju pravijo, da letos “finančnih posledic morebitnih ozkih grl pri dobavi plina” še niso utrpeli. Nemška kemijska industrija je sicer močno odvisna od uvoza plina, ki je pomemben vir energije in tudi surovina v proizvodnji.

Source
STA
Back to top button