Bank of England obrestno mero dvignila na 2,25 odstotka

Britanska centralna banka Bank of England se je danes odločila za zvišanje ključne obrestne mere za 0,5 odstotne točke na 2,25 odstotka, kar predstavlja najvišjo raven po letu 2008, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S potezo želi banka zamejiti naraščajočo inflacijo na Otoku, ob tem pa za tekoče četrtletje pričakuje krčenje gospodarstva.

 

V začetku avgusta je banka ključno obrestno mero zvišala za 0,5 odstotne točke na 1,75 odstotka.

Kot je danes napovedala britanska centralna banka, se bo britanski bruto domači proizvod (BDP) v tekočem tretjem četrtletju verjetno zmanjšal, kar gospodarstvo uvršča v tehnično recesijo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Banka ob tem za prihodnji mesec pričakuje 11-odstotno inflacijo, kar je nekoliko manj od predhodne ocene, ki je znašala 13 odstotkov.

Dvig obrestne mere za 0,5 odstotne točke je podprlo pet članov odbora za denarno politiki, med njimi guverner Bank of England Andrew Bailey. Trije člani odbora so si prizadevali za bolj agresiven dvig v višini 0,75 odstotne točke, medtem ko je en član odbora zagovarjal skromnejši dvig, in sicer za 0,25 odstotne točke.

Srečanje odbora bi prvotno moralo potekati prejšnji teden, a je bilo zaradi smrti kraljice Elizabete II. prestavljeno.

Z dvigom obrestne mere Bank of England tako sledi drugim centralnim bankam, ki v boju proti naraščajoči inflaciji dvigajo ključne obrestne mere. Ameriška centralna banka je v sredo na tretjem zasedanju zapored ključno obrestno mero zvišala za 0,75 odstotne točke. Dvig obrestne mere za 0,75 odstotne točke je danes naznanila švicarska centralna banka, dvig za 0,5 odstotne toče pa je sporočila norveška centralna banka.

Source
STA
Back to top button