Atene: Na protestu proti policijskemu nasilju več policistov ranjenih

Vse več jeze zaradi policijskega nasilja

V Atenah so v torek zvečer na protestih proti policijskemu nasilju izbruhnili izgredi. Protest, na katerem se je zbralo okoli 5000 ljudi, je sledil objavi posnetka na spletu, v katerem policist s palico pretepa moškega.

Posnetek naj bi nastal v nedeljo med nadzorovanjem upoštevanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Policisti so prišli na prizorišče, potem ko so dobili klice, da v parku posedajo ljudje. Moški, ki so ga na posnetku pretepli, naj bi skušal prepričati policiste, naj ne oglobijo družin, ki so bile v parku.

Tožilstvo je uvedlo preiskavo primera. Preiskovali naj bi tudi več ljudi zaradi žaljenja in kršenja ukrepov. V Atenah trenutno veljajo strogi ukrepi za zajezitev pandemije, saj lahko prebivalci zapustijo domove le za najnujnejše opravke.

Foto: EPA

Izgredi v torek so izbruhnili, ko se je skupina okoli 200 zamaskiranih protestnikov odpravila proti policijski postaji v predmestju Aten, kjer se je v nedeljo zgodil incident. Med drugim so zažigali smetnjake in v policijsko postajo metali zažigalne steklenice. Policija je odgovorila s solzivcem in vodnim topom.

V izgredih v torek so bili ranjeni najmanj trije policist, eden od njih huje, ko so ga protestniki potegnili z motorja in pretepli.

V zadnjem času se v Grčiji krepi jeza zaradi več primerov policijskega nasilja proti študentom in levičarskim protestnikom.

Premier Kiriakos Micotakis je pozval ljudi, naj nasilnih protestov ne ponovijo.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button