EvropaSvet

Assange v boju proti izročitvi vložil pritožbo na višje sodišče

Žvižgač in ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je danes na višje sodišče v Londonu vložil pritožbo zoper njegovo izročitev ZDA. Prejšnji mesec je namreč britanska notranja ministrica Priti Patel njegovo izročitev odobrila, Assange pa se je moral do danes odločiti, ali se bo zoper izročitev pritožil, poroča britanski BBC.

 

 

Višje sodišče v Londonu je za BBC potrdilo, da je Assange, ki je trenutno zaprt v londonskem zaporu Belmarsh, vložil pritožbo. Zjutraj so se pred britanskim notranjim ministrstvom zbrali njegovi podporniki in zahtevali njegovo izpustitev.

Assange je v zaporu, odkar mu je leta 2019 ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer se je sedem let skrival, odtegnilo zaščito in mu odvzelo azil.

Britansko vrhovno sodišče je marca odločilo, da Assangeov primer ne sproža pravnih vprašanj glede zagotovil ZDA o ravnanju z njim po izročitvi. Pred tem so britanski sodniki blokirali izročitev zaradi pomislekov o Assangeovem duševnem zdravju.

Avstralca ameriške oblasti preganjajo zaradi objave zaupnih dokumentov, ki so v javnost pricurljali v letih 2010 in 2011, in so povezani z ameriškima vojnama v Iraku in Afganistanu. S tem je Assange po mnenju ZDA kršil zakonodajo in ogrožal življenja.

Dokumenti so sicer razkrili, da je ameriška vojska med omenjenima vojnama v več incidentih, o katerih niso poročali, mučila zapornike in ubila na stotine civilistov.

Po navedbah njegovih odvetnikov mu v ZDA grozi do 175 let zapora, vendar pa je ameriška vlada dejala, da je bolj verjetno, da bo obsojen na štiri do šest let zaporne kazni, navaja BBC.

Source
STA
Back to top button