AktualnoSlovenijaEvropa

Angleška različica se širi, v NLZOH pozorni na določene mutacije v vzorcih

Poudarki zgodbe
  • So pa na NLZOH v 33 primerih ugotovili določeno mutacijo (501) pri različici virusa, ki je bila doslej najbolj razširjena v Sloveniji, gre za različico B1.258.17. Dodatno so takšno mutacijo pri tej različici odkrili še pri 31 vzorcih, ki so jih analizirali v UKC Ljubljana. Ta mutacija se po besedah Žohar Čretnikove pojavlja že pri južnoafriški, angleški in drugih različicah novega koronvirusa, torej ni nova mutacija. Novo pa je, da so to mutacijo ugotovili pri različici B1.258.17, kjer je doslej niso opažali. V bazi podatkov so takšno mutacijo na tej različici ugotovili le v Sloveniji in v enem primeru v Avstriji.

Delež angleške različice novega koronavirusa se povečuje, ugotavljajo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) in na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo. V Sloveniji so zabeležili tudi 64 primerov določene mutacije na bodici novega koronavirusa pri doslej prevladujoči različici, kar se v tujini načeloma ne pojavlja.

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 pojasnila, da je NLZOH skupaj z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana v prejšnjem tednu potrdil 340 primerov angleške različice novega koronavirusa, skupaj doslej 745.

Delež te različice med vzorci, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom in so jih sekvenirali, se je povišal na 41,8 odstotka, medtem ko je še prejšnji teden znašal 33 odstotkov.

“Angleška različica po vseh regijah uspešno izpodriva različico novega koronavirusa, ki je do zdaj prevladovala,” je povedala Žohar Čretnikova. Najvišji odstotek angleške različice so ugotovili v jugovzhodni Sloveniji (87 odstotkov), na Koroškem (68 odstotkov) in v pomurski regiji (61 odstotkov). Medtem pa je najnižji delež v obalno-kraški regiji, kjer so ugotovili angleško različico pri 24 odstotkih vseh analiziranih pozitivnih vzorcev.

Medtem pa se brazilska in južnoafriška različica ne širita naprej glede na vzorce, ki so jih analizirali. Doslej so potrdili tri primere južnoafriške različice in en primer brazilske.

So pa na NLZOH v 33 primerih ugotovili določeno mutacijo (501) pri različici virusa, ki je bila doslej najbolj razširjena v Sloveniji, gre za različico B1.258.17. Dodatno so takšno mutacijo pri tej različici odkrili še pri 31 vzorcih, ki so jih analizirali v UKC Ljubljana.

Ta mutacija se po besedah Žohar Čretnikove pojavlja že pri južnoafriški, angleški in drugih različicah novega koronvirusa, torej ni nova mutacija. Novo pa je, da so to mutacijo ugotovili pri različici B1.258.17, kjer je doslej niso opažali. V bazi podatkov so takšno mutacijo na tej različici ugotovili le v Sloveniji in v enem primeru v Avstriji.

Ta mutacija sicer povzroči, da se nekoliko spremeni del virusa, ki se veže na človeško celico. Mutacije na bodici virusa torej lahko vplivajo na to, kako se virus uspešno pritrdi na celico in ali ima potem več časa, da vstopi v celico in nas okuži.

“To različico bomo v nadaljevanju še podrobno preučevali. Sledi pa tudi raziskava, ali ima ta sev pomemben klinični pomen, poleg že znane večje infektivnosti,” je danes povedala Žohar Čretnikova.

Z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pa so sporočili, da so pri 44 odstotkih od 573 vzorcev, ki so jih sekvenirali in so bili odvzeti od 15. do 21. marca, potrdili angleško različico novega koronavirusa.

Prejšnji teden niso potrdili južnoafriške različice, prav tako ne brazilske različice. So pa ugotovili višje deleže posameznih, za brazilsko različico značilnih mutacij v različnih kliničnih vzorcih.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button