Ameriški senat ni podprl predloga zakona o sankcijah zaradi plinovoda Severni tok 2

Predlog zakona o uvedbi sankcij zaradi plinovoda Severni tok 2 v četrtek v ameriškem senatu ni dobil dovolj glasov podpore za uvrstitev na glasovanje. Predlog republikanskega senatorja iz Teksasa Teda Cruza je dobil 55 glasov podpore, potrebnih pa je bilo 60.

 

 

Demokrati so medtem v senatu pripravili svoj predlog zakona o sankcijah, ki ga podpira tudi predsednik ZDA Joe Biden. Gre za predlog o sankcijah proti vodilnim ruskim državnim in vojaškim uradnikom ter ruskim bankam, kakor tudi tistim, ki sodelujejo pri plinovodu, če bi Rusija napadla Ukrajino.

Demokratska senatorka Jeanne Shaheen, ki je uvodoma sodelovala pri pripravi Cruzovega predloga, je glasovala proti in razložila, da bi se s tem razbila enotnost ZDA in Evrope proti ruski agresiji na Ukrajino. Še posebej bi zakon škodoval odnosom med ZDA in Nemčijo, je razložila senatorka.

Biden se je že lani odpovedal sankcijam proti evropskim zaveznicam oziroma podjetjem iz teh držav, ki sodelujejo pri plinovodu preko katerega bo Rusija mimo Ukrajine prodajala plin v Nemčijo preko Baltika. Nemčija projekt podpira in sodeluje, druge evropske zaveznice, med njimi Poljska, pa so proti.

Ukrajina bo zaradi Severnega toka 2 ostala brez dela dohodka od tranzitnih taks za plin, ZDA pa so prepričane, da bo Rusija s plinovodom okrepila svoj položaj v odnosu do evropskih držav in bo lahko energijo izkoriščala kot politično orožje.

Okrog 11 milijard dolarjev vreden plinovodni projekt vodi rusko podjetje Gazprom. Plinovod je bil lani dokončan, vendar še ne deluje, ker čaka na zeleno luč Nemčije in EU, kar naj bi se zgodilo sredi leta.

Bela hiša je pred senatnim glasovanjem izrazila nasprotovanje Cruzovemu predlogu. “Administracija je zaveznicam jasno povedala, da je Severni tok 2 škodljiv ruski geopolitični projekt, ki je slab za Ukrajino in Evropo. Vendar pa administracija ne verjame, da je predlog zakona iskren poskus zoperstavljanja ruski agresiji,” je sporočila Bela hiša.

“Zakon bi v primeru potrditve spodkopal enotnost evropskih zaveznikov v ključnem trenutku, ko je potrebna enotna fronta proti ruskim grožnjam Ukrajini,” je sporočila Bela hiša in se zavzela za sankcije, ki bi povzročile maksimalno škodo Rusiji v primeru napada na Ukrajino in bi ohranile enotnost med zavezniki.

Source
STA
Back to top button