AktualnoEvropa

Albanskim socialistom se vendarle nasmiha zmaga na volitvah

Albanskim socialistom pod vodstvom premierja Edija Rame se vendarle nasmiha zmaga na parlamentarnih volitvah, ki so potekale minulo nedeljo. Kot kažejo rezultati po preštetju glasovnic iz 94 odstotkov volišč, so si socialisti zagotovili 74 od skupno 140 sedežev v parlamentu. Rama je že razglasil zmago in pozval k večernemu proslavljanju.

Po preštetju glasovnic iz 4885 od skupno 5200 volišč so socialisti prejeli 48,67 odstotka glasov, je danes popoldne objavila albanska volilna komisija. To naj bi bilo dovolj za 74 poslanskih mandatov in s tem jasno večino v parlamentu, ob navajanju albanskih medijev poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Opozicijskemu “zavezništvu za spremembe” na drugi strani ne kaže dobro, da bi zadnjih nekaj glasovnic še lahko spremenilo rezultat in bi lahko prevzeli oblast. Glede na sedanje podatke so demokrati pod vodstvom Lulzima Bashe prejeli 39,4 odstotka glasov ali 59 sedežev v parlamentu, Gibanje za socialistično integracijo, ki ga vodi žena predsednika Ilira Mete, Monika Kryemadhi, pa 6,86 odstotka ali zgolj štiri poslanska mesta.

V parlament naj bi se uvrstila tudi socialdemokratska stranka kontroverznega poslovneža Toma Doshija, ki je prejela 2,24 odstotka glasov ali tri poslanske sedeže. V Albaniji je sicer za vstop v parlament potrebno doseči najmanj odstotek glasov na nacionalni ravni. Tako Doshi kot Meta sta bila nekdaj člana socialistov, a sta po sporu z Ramo ustanovila svoji stranki.

Glede na dosedanje rezultate je Rama že razglasil zmago na volitvah in podpornike pozval, naj se danes zberejo na osrednjem trgu v Tirani, da bi proslavili zmago, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Že v nedeljo zvečer je sicer zmago na volitvah razglasil tudi Basha, a na podlagi rezultatov vzporednih volitev, ki so socialistom dali nekaj odstotnih točk manj – 46 odstotkov, demokratom pa nekaj več – 44 odstotkov. To bi bilo dovolj za zmago, a uradni rezultati zdaj kažejo drugačno sliko.

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Albaniji je lahko sodelovalo okoli 3,5 milijona volilnih upravičencev. Od tega jih je okoli 800.000 v tujini. Volili so 140 poslancev v parlamentu v Tirani za naslednja štiri leta.

Predvolilni boj je bil zelo napet, z množičnimi protesti in demonstracijami. V sredo je prišlo celo do spopada med političnimi nasprotniki, pri čemer je bil en človek ubit, še štirje pa ranjeni.

Source
STA
Back to top button