EvropaGospodarstvo

Air France dobil zeleno luč za državno pomoč

Francoska vlada bo letalskemu prevozniku Air France koronsko krizo lahko pomagala premostiti s štirimi milijardami evrov pomoči, je sklenila Evropska komisija. Zeleno luč so v Bruslju prižgali po več tednih pogajanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zameno za državno pomoč je komisija letalskemu prevozniku naložila, da se na drugem največjem francoskem letališču v Orlyju odreče približno 18 slotom dnevno. To bo po mnenju Bruslja konkurenci omogočilo, da okrepijo svoje operacije na tem letališču, zagotovijo poštene cene in evropskim potrošnikom omogočijo večjo izbiro.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je sporočil, da je EU obenem dovolila francoski državi, da svoj delež v nacionalnem prevozniku z zdajšnjih 14,9 odstotka dvigne na 30 odstotkov.

Air France je leta 2020 poročal o izgubi v višini 7,1 milijarde evrov. V poslovanje letalskega prevoznika je lani močno zarezala pandemija covida-19, ki je za več mesecev skoraj popolnoma prizemljila potniška letala.

Državni pomoči za Air France je močno nasprotoval irski nizkocenovnik Ryanair, češ da bo ta izkrivljala konkurenco na evropskem trgu. Irski prevoznik izpodbija tudi državne pomoči letalskim prevoznikom v Nemčiji, Španiji, na Nizozemskem, Danskem in na Portugalskem.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button