
V Mariboru predstavili medeno žganje iz pol stoletja starega medu
V Hiši najstarejše trte v Mariboru so pred dnevi predstavili medeno žganje iz pol stoletja starega medu, pridelanega v čebelnjaku enega pionirjev slovenskega čebelarstva Franca Kirarja iz Malečnika. Po njihovih navedbah gre za prvi primer tovrstne destilacije na svetu, ki bo izšel v strogo omejeni seriji 555 oštevilčenih stekleničk.
Medeno žganje je pridelal destilar Bojan Lunežnik. “Čebelar Ciril Tovšak, ki je osebno poznal gospoda Franca Kirarja, mi je povedal, da se v njegovi hiši skriva ta stari med. Povezal sem se z vnukinjo Franca Kiraraja, gospo Majo Kirar, in začela je nastajati ta čudovita zgodba,” je povedal na predstavitvi.
“Vesela sem, da dediščina mojega dedka živi naprej tudi v tej steklenici,” je dodala Maja Kirar.
Sommelierka in strokovnjakinja za žgane pijače Majda Debevc je Lunežniku potrdila, da ima v rokah res edinstveno žganje, polno okusa.
Prvo stekleničko, s serijsko številko 3, so predali direktorju Zavoda za turizem Maribor Juretu Strucu in jo postavili ogled v Hiši najstarejše trte. “Veseli me, da bo v tako edinstveni stavbi tudi ta edinstvena steklenica,” je ob tem dejal Struc.
Cena posamezne steklenice medenega žganja je 1893 evrov, kar je po Lunežnikovih besedah letnica rojstva čebelarja Franca Kirarja.
Projekt razvoja tega izdelka podjetja Svarog je podprla Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor v sklopu projekta Smarties for SMEs. “Projekti, kot je inovativni izdelek podjetja Svarog, so dokaz, da ima domače znanje moč, da preoblikuje trg in navdihuje prihodnost. Verjamemo v moč podjetniških zgodb – tistih, ki ustvarjajo, povezujejo in puščajo sled,” je povedal predsednik zbornice Marko Gorjak.