Znan bo slovenski nosilec naziva EPK 2025

Izbirna komisija bo danes sporočila, katero slovensko mesto bo leta 2025 skupaj z nemškim mestom Chemnitz nosilo naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). V ožji izbor so se uvrstili Ljubljana, Nova Gorica, Ptuj in Piran. Novinarska konferenca z razglasitvijo zmagovalnega mesta bo ob 14. uri.

 

Mestna občina Ljubljana za naziv kandidira ob podpori 25 občin ljubljanske urbane regije. Delovna skupina za pripravo kandidature Ljubljane za EPK 2025 je kot osrednjo temo kandidature razvila solidarnost, slogan kandidature pa je Brez žice!, Wireless!

Nova Gorica kandidira za EPK 2025 v sodelovanju s čezmejno Gorico. Kandidaturo so poimenovali Go! Borderless, Gremo! Brezmejno, njihov cilj pa je tudi urbanističen – biti kot eno mesto, čeprav z različnima kulturama.

Koncept kandidature Pirana za EPK pod geslom Val sprememb se osredotoča na spremembe v odnosu do okolja. Vizija ekipe Piran-Pirano 2025 usmerja pozornost na globalno podnebno krizo z umetniške in kulturne perspektive ter spodbuja družbeni in skupnostni dialog.

Ptujski snovalci kandidature za EPK 2025 pa so pripravili programske okvire, povezane z mestom in regijo, ki temeljijo na stoletjih zgodb in mitov.

EPK je najpomembnejša pobuda EU na področju kulture. Njeni začetki segajo v leto 1985, ko so na pobudo takratne grške ministrice za kulturo Meline Mercouri evropski ministri za kulturo sprejeli resolucijo o letni organizaciji evropskega mesta kulture. Leta 1999 je bila sprejeta odločitev o preimenovanju pobude v evropsko prestolnico kulture.

Izbrano mesto bo drugo slovensko mesto, ki bo nosilo naziv EPK. Leta 2012 je bil Evropska prestolnica kulture Maribor.

Source
STA
Back to top button